Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – DAF test met autonoom rijdende truck

DAF Trucks demonstreerde deze week op de Automotive Week 2023 een autonoom rijdende truck. De autonoom rijdende DAF van de nieuwe range behoort toe aan het project MagPie, dat met onder meer Port of Rotterdam en TNO wordt uitgevoerd.

De demotruck is een DAF XG+ die voorzien is van lidar-technologie. Twee van deze lidar-sensoren zijn op de hoeken van de cabine bevestigd en kunnen scannen waar de truck precies rijdt. Vanuit een controlecentrum is het mogelijk aan de truck opdrachten te geven, die de truck zelfstandig kan uitvoeren.

Het project bevindt zich nu nog in een eerste fase. Uiteindelijk moet een elektrische truck op een afgezet stuk terrein in de Rotterdamse haven zelfstandig kunnen rijden. Zo moet hij zelfstandig naar een laad/losplaats kunnen rijden en ook zich zelfstandig aan een laadpaal kunnen koppelen, met behulp van een robotarm. “De truck kan zelfstandig repetitieve handelingen uitvoeren. Eenvoudige dingen waar normaal een chauffeur voor nodig is. Die is op de yard dus minder nodig en kan rust pakken. Deze vorm van automatisering bevordert dus de productiviteit van de chauffeur”, aldus Guus Arts, senior project manager advanced technology bij DAF Trucks.

Op de Automotive Week 2023 sprak ook Patrick Dean, chief engineer vehicle development bij DAF Trucks. “Veiligheid is een belangrijk item voor havengebieden, waar veel verkeer is en controle van de bewegingen belangrijk is. Dat kunnen we bieden met dit Yard Automation systeem.” Op dit moment wordt het project opgestart. De demotruck op Automotive Week is nog voorzien van een dieselexemplaar. Volgens planning gaat de eerste elektrische autonome truck van DAF begin 2024 rijden in de Rotterdamse haven.

Lees meer over de autonome DAF, inclusief een interview met Patrick Dean, in de komende editie van TTM.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer