fbpx Ga naar hoofdinhoud

DAF Trucks: meer omzet maar minder resultaat

DAF Trucks heeft een goed 2017 achter de rug. Vorig jaar behaalde de Nederlandse truckfabrikant een omzet van 5,1 miljard euro, een stijging van 6 procent ten opzichte van 2016 (4,8 miljard euro). Het bedrijfsresultaat daalde echter naar 345 miljoen euro, de nettowinst naar 273 miljoen euro.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van DAF Trucks waar TTM.nl de hand op heeft weten te leggen. DAF  profiteerde van de groeiende productie van zijn LF-, CF- en XF-trucks, scoorde recordverkopen buiten Europa en zag tevens de verkoop van PACCAR-motoren aan fabrikanten van bussen en andere voertuigen stijgen. Kers op de taart was dat de nieuwe CF en XF van DAF bekroond werden tot  ‘International Truck of the Year 2018’.

De omzet in 2017 steeg dan wel, het bedrijfsresultaat daalde van 370 miljoen euro in 2016 naar 345 miljoen euro in 2017. Dat wordt volgens DAF veroorzaakt door ongunstige wisselkoersen, meer kosten voor R&D en een stijging in de kosten van grondstoffen. De nettowinst over 2017 komt uit op 273 miljoen euro, heel wat minder dan de 390 miljoen euro van 2016. Toen werd ook nog eens een reserve van 97,3 miljoen euro geboekt voor een sanctie van de Europese Commissie.

Afgelopen jaar gaf DAF Trucks met 187 miljoen euro 16 procent meer uit aan research en development, voornamelijk voor lange-termijnontwikkeling voor voertuigen en motoren. De truckfabrikant kondigt aan te blijven investeren in nieuwe truckmodellen en technologieën om ook in de toekomst leidend te blijven in de ontwikkeling van dieselmotoren. Ook aerodynamica, assistentiesystemen voor chauffeurs en connectiviteitstechnologie hebben de nodige investeringen nodig. Afgelopen jaar werd er 129 miljoen euro in vaste activa bedroegen 129 miljoen, onder meer nodig voor nieuwe productinvesteringen en de cabinelakstraat in Westerlo.

De Europese truckmarkt boven 16 ton groeide in 2017 met 1 procent tot 306.000 registraties. 46.702 exemplaren daarvan waren DAF’s, een marktaandeel van 15,3 procent. Het marktaandeel daalde met 0,2 procent. Op de markt van 6 tot 16 ton lag dat marktaandeel op 10,5 procent, op een totaal aantal van 52.500 eenheden. DAF bleek in Nederland de onbetwiste marktleider op de zware markt, met een marktaandeel van 30,3 procent. Ook in het Verenigd Koninkrijk (28,2 procent), Polen (19,8 procent) en Hongarije (24,5 procent) is DAF marktleider. In de markt voor trekkers is DAF marktleider in Nederland, Polen, Hongarije, België en Tsjechië. DAF het grootste importmerk in Duitsland.

Buiten de EU verkocht DAF vorig jaar 9.019 vrachtwagens. DAF is marktleider in Taiwan, maar bouwde zijn marktaandeel ook uit in Rusland, Australië, Nieuw-Zeeland, Wit-Rusland en Zuid-Afrika. Marktleiderschap werd ook veroverd in Jordanië, waar de 500ste truck werd geleverd na de entree in 2014. Het onafhankelijke dealernetwerk van DAF opende 27 nieuwe locaties. Het netwerk groeide wereldwijd naar 1.100 locaties. Nieuwe dealers openden de deuren in Europa, Rusland, Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. DAF’s dealers openden 20 nieuwe TRP parts-shops in Europa, Azië, Zuid-Amerika en Afrika, waarmee het totaal op 60 TRP shops komt.

DAF is vanzelfsprekend nu heel druk met 2018. Geschat wordt dat de Europese truckindustrie in de 16 tons-markt voor Europa dit jaar tussen de 290.000 en 320.000 voertuigen zal uitkomen. “In 2017 profiteerde DAF van een groeiende economie en een grotere vraag naar vrachtwagens”, aldus Preston Feight, president van DAF Trucks (rechts). “De reacties van klanten op onze uitstekende trucks en met name de betrouwbaarheid, brandstofefficiency en rijeigenschappen van onze nieuwe Euro 6-voertuigen zijn buitengewoon positief. Onze geweldige truckrange, plus onze topklasse services en ons professionele dealernetwerk is een solide fundament voor het realiseren van verdere groei in Europa en daarbuiten. “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer