Sterke omzet- en winstcijfers voor Paccar • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Sterke omzet- en winstcijfers voor Paccar

workhouse

Paccar noteerde sterke omzet- en nettowinstcijfers over het derde kwartaal van 2015. De resultaten van de truckfabrikant weerspiegelen de groeiende truckverkopen in Noord-Amerika en Europa en de goede resultaten op de verkoop van onderdelen en financiële diensten wereldwijd.

Volgens Ron Armstrong, chief executive officer, is dit het tweede beste kwartaal in de 110-jarige historie van Paccar. “Ik ben erg trots op onze 24.500 medewerkers die uitstekende resultaten hebben geleverd voor onze aandeelhouders en klanten. Onze DAF-klanten in Europa profiteren van de economische groei, de lage rente, het grote aanbod aan vracht en het efficiënte DAF Euro 6-truckprogramma. DAF verhoogde de productie in zijn fabriek in Eindhoven naar een recordhoogte in het vierde kwartaal om aan de klantvraag naar onze toonaangevende DAF-voertuigen te kunnen voldoen.”

Paccar realiseerde in het derde kwartaal van 2015 een winst van $431 miljoen, een stijging van 16% vergeleken met de $371 miljoen in het derde kwartaal van 2014. De geconsolideerde omzet, inclusief de inkomsten uit financiële dienstverlening, bedroeg in het derde kwartaal $4,85 miljard, vergeleken met $4,93 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Het rendement op de omzet na belasting bedroeg in het derde kwartaal 8,9%, tegenover 7,5% een jaar geleden. Over de eerste negen maanden steeg de nettowinst met 31% naar $1,26 miljard, ten opzichte van $964 miljoen in 2014. De omzet kwam over de eerste negen maanden uit op $14,76 miljard tegen $13,88 miljard over de eerste drie kwartalen van 2014.

Terugkoopprogramma

Paccar kocht in het derde kwartaal 1,37 miljoen van zijn gewone aandelen terug voor een bedrag van $78,6 miljoen. Paccar rondde hiermee een terugkoopprogramma van $300 miljoen af. De Board of Directors heeft ingestemd om nog eens voor $300 miljoen gewone aandelen terug te kopen. “Paccar’s uitstekende nettowinsten en sterke cashflow maken de aandelen van het bedrijf tot een interessante investering voor de lange termijn. Het terugkoopprogramma geeft aan dat de Board of Directors vertrouwen heeft in Paccar’s succesvolle wereldwijde groei”, zei Bob Christensen, president en chief financial officer.

Mondiale truckmarkt

“Klanten herkennen DAF’s leidende positie op het gebied van productkwaliteit, lage operationele kosten en hoge restwaardes”, zei Harrie Schippers, president-directeur van DAF Trucks. “Het aantal registraties van DAF’s zware trucks ligt op dit moment 30% hoger vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De Europese markt voor zware trucks kent daarentegen een groei van 20%.” Naar verwachting is de totale Europese markt voor trucks boven 16 ton dit jaar zo’n 255.000 tot 260.000 trucks groot, met een beoogde groei naar 250.000 tot 280.000 eenheden in 2016.

Kenworth en Peterbilt

PACCAR-T680-579-MX“In de Verenigde Staten en Canada ligt de verkoop van zware trucks dit jaar 18% hoger in vergelijking met vorig jaar. Klanten van Kenworth en Peterbilt profiteren van de goede economische groei, een sterk vrachtaanbod en lage brandstofprijzen”, zei Dan Sobic, executive vice president bij Paccar: “Volgend jaar zou opnieuw een sterk jaar voor de truckmarkt moeten zijn.” Het aantal registraties in de Verenigde Staten en Canada zal in 2015 naar verwachting uitkomen op zo’n 275.000 tot 285.000 voertuigen. Ramingen voor 2016 komen uit op 240.000 tot 270.000 eenheden. Predictive Cruise Control is in productie genomen voor de Kenworth T680 en T880 en de Peterbilt Model 579 en Model 567, uitgerust met Paccar MX-13-motor. “Deze innovatieve technologie maakt gebruik van GPS-data om te weten hoe de weg er de komende kilometers uitziet, waardoor trucks met Paccar MX-13-motor nog efficiënter met brandstof omgaan”, zei Darrin Siver, Paccar vice president en Peterbilt general manager.

BedrijfsautoRAI

DAF-Green-LFDAF presenteerde deze maand haar ultramoderne Euro 6-productprogramma op de BedrijfsautoRAI in Amsterdam. In het kader van haar ‘DAF Transport Efficiency’ programma introduceerde DAF de nieuwe LF Edition 2016. De verdere verfijning van de Paccar PX-5-motor zorgt daarbij voor brandstofbesparingen tot 5%. Met het nieuwe aerodynamische pakket kan tot 4% brandstof bespaard worden. Systemen als Lane Departure Warning, AEBS, Forward Collision Warning en Adaptive Cruise Control verhogen de veiligheid en het chauffeurscomfort. “De nieuwe toonaangevende producten en diensten die we op de BedrijfsautoRAI lieten zien, zijn een afspiegeling van DAF’s continue investeringen om de transportefficiency voor onze klanten verder te verbeteren”, aldus Richard Zink, DAF’s directeur Marketing & Verkoop.

DAF Brasil

DAF Brasil zal binnenkort beginnen met de lokale assemblage van de veelzijdige DAF CF-serie en de Paccar MX-13-motor. Door de uitstekende wendbaarheid, het stoere design, de krachtige MX-13-motor en het uitgebreide aanbod aan chassis en asconfiguraties, is de DAF CF de ideale truck voor vele toepassingen. “Klanten zullen de veelzijdigheid waarderen. De DAF CF is breed inzetbaar: van stedelijk distributievervoer tot de bouw en het vervoer over de lange afstand”, aldus Marco Davila, Paccar vice president. “De DAF CF is een uitstekend voertuig dat een mooie aanvulling vormt op de XF105.”

MX-11-motor in Noord-Amerika

Paccar breidt haar programma motoren in Noord-Amerika uit met de MX-11-motor met een vermogen van 430 pk en een maximum koppel van 2.100 Nm. De Paccar MX-11-motor, die de MX-13-motor aanvult, komt begin 2016 in de trucks van Kenworth en Peterbilt beschikbaar. Paccar introduceerde de MX-11 in 2013 succesvol in Europa en heeft meer dan 10.000 MX-11-motoren gemonteerd in de trucks van DAF. “De MX-11-motor is ontwikkeld voor optimale prestaties en brandstofefficiency, een toonaangevende betrouwbaarheid en levensduur, en een laag geluidsniveau voor de chauffeur”, aldus Landon Sproull, Paccar assistant vice president.

PACCAR-Engine-Plant-PhotoPaccar‘s motorenfabriek in Columbus, Mississippi vierde onlangs de productie van de 100.000e MX-13-motor. De motorenfabriek met een oppervlakte van 42.000 m2 opende haar deuren in 2010. De afgelopen twee jaar won de productiefaciliteit de ‘Manufacturing Leadership Award’, een initiatief van het toonaangevende consultancybureau Frost & Sullivan. “De uitstekende prestaties en lage exploitatiekosten maken de MX-13 en MX-11-motoren uitstekende keuzes voor zowel het langeafstandstransport als voor vele andere toepassingen”, aldus Gary Moore, Paccar senior vice president.

Investeringen en productontwikkeling

Paccar’s uitstekende lange-termijn winsten, sterke balans en duidelijke focus op kwaliteit, hebben de onderneming in staat gesteld om de afgelopen tien jaar $5,9 miljard te investeren in toonaangevende faciliteiten, innovatieve producten en nieuwe technologieën. Investeringen in 2015 ter waarde van $300 tot $350 miljoen en uitgaven van $235 tot $245 miljoen aan onderzoek en ontwikkeling zorgen voor verbeterde aandrijflijnen, uitbreiding van productprogramma’s en verder verhoogde efficiency van de fabrieken. Naar verwachting zullen Paccar’s investeringen en ontwikkelingsuitgaven in 2016 respectievelijk $325 – $ 375 miljoen en $240 – $270 miljoen bedragen.

Paccar Parts behaalt recordresultaat

Paccar Parts behaalde in het derde kwartaal van 2015 een omzet van $778 miljoen, tegenover $784 miljoen in het derde kwartaal van 2014. De winst vóór belastingen in het derde kwartaal 2015 bedroeg $145 miljoen, een stijging van 14% vergeleken met de $128 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet van Paccar Parts over de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg $2,31 miljard, ten opzichte van $2,29 miljard over dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden van het jaar nam de winst vóór belastingen toe met 17% tot een record van $430 miljoen, vergeleken met $367 miljoen over de eerste negen maanden van vorig jaar.

Op basis van het succes van haar TRP-programma, waarbij de vervoerder voor alles op het gebied van zijn wagenpark op één adres terecht kan, introduceerde Paccar Parts de TRP Stores. TRP Stores zijn strategisch geplaatst om zo het TRP-programma en de bijbehorende technische expertise zo dicht mogelijk bij de klant te brengen. “Het TRP-merk wordt ondersteund door het wereldwijde distributienetwerk van Paccar Parts, zodat het extra kansen voor onze dealers biedt op het gebied van onderdelen en service”, aldus Dick Leek, Paccar Parts Europe general manager.

Financial Services

Paccar Financial Services (PFS) heeft een portfolio van 174.000 trucks en trailers met een totale waarde van $12,36 miljard. Dit is inclusief PacLease, een belangrijke full-service truck lease-onderneming in Noord-Amerika en Europa, met een vloot van meer dan 38.000 voertuigen. PFS noteerde in het derde kwartaal en de eerste negen maanden van 2015 sterke winstcijfers, dankzij uitstekende prestaties van haar portfolio. PFS behaalde in het derde kwartaal een winst vóór belastingen van $93 miljoen, vergeleken met $97 miljoen in het hetzelfde kwartaal van 2014. De omzet in het derde kwartaal bedroeg $301 miljoen, ten opzichte van $306 miljoen in diezelfde periode van 2014. Over de eerste negen maanden van het jaar bedroeg de winst vóór belastingen van Paccar Financial Services $273 miljoen, tegenover $274 miljoen vorig jaar. De omzet over de eerste negen maanden van 2015 kwam uit op $879 miljoen, vergeleken met $902 miljoen een jaar geleden. “Dealers en klanten waarderen het dat PFS voorziet in toonaangevende technologische oplossingen, een uitstekende klantenservice en een ondersteuning die volledig op de transportsector is afgestemd”, zei Bob Bengston, Paccar senior vice president.

“De uitstekende balans van Paccar, aangevuld met haar A+/A1 krediet rating, stellen PFS in staat om concurrerende financieringsvoorstellen te doen aan zowel dealers als klanten van Kenworth, Peterbilt en DAF”, aldus Todd Hubbard, Paccar Financial president. “We hebben uitstekende toegang tot de financiële markten, wat Paccar Financial in staat stelt om op winstgevende wijze de verkoop van PACCAR trucks te ondersteunen in 22 landen op vier continenten.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer