Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Koning rijdt DAF op Koningsdag

Koning Willem-Alexander maakte een grootse entree op de ingetogen viering van Koningsdag in Eindhoven, in zijn eigen DAF Kini, als eerste van een heuse Mobility Karavaan. Kroonprinses Amalia vergezelde hem in het bijzondere voertuig.

De koning zelf zat achter het stuur van de DAF Kini. In 1966 ontwierp de Italiaanse ontwerper Michelotti de DAF Kini. Deze auto is gebaseerd op de Daffodil (type 32) met 750 cc motor en de befaamde automatische Variomatic-aandrijving. De DAF Kini is bij de geboorte van ZM Koning Willem-Alexander cadeau gegeven aan de koninklijke familie en is meer dan 20 jaar gebruikt bij het zomerverblijf in Italië. Vooral HKH Prinses Beatrix en ZKH Prins Claus en het gezin hebben deze DAF Kini jarenlang gebruikt. Tijdens de Mobility Karavaan rijdt de originele DAF Kini (er bestaat geen tweede) met kenteken AA98 mee. Het is door de Koninklijke Stallen beschikbaar gesteld aan het DAF Museum.

Kort achter de DAF Kini reed de Lightyear personenauto, bestuurd door Koningin Máxima, met als passagiers de prinsessen Alexia en Ariane. Hoewel ze de neiging had om haar echtgenoot in te halen, deed ze dat toch maar niet, zei de koningin later grappend.

In de Mobility Karavaan zaten innovatieve nieuwe voertuigen, maar ook innovatieve voertuigen uit de rijke historie van DAF Trucks. Een DAF truckchassis (zonder cabine) uit 1952 bijvoorbeeld, maar ook de VIPRE opleggerbus. De nieuwste innovatieve bedrijfswagens reden ook mee, zoals de VDL DAF elektrische huisvuilinzameltruck en de DAF CF Electric. Helaas kwamen die in onderstaande uitzending amper in beeld.

Foto: Facebook Gemeente Eindhoven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer