Daimler verkort werkweken bij meer fabrieken • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Daimler verkort werkweken bij meer fabrieken

Daimler voert nu ook bij zijn fabrieken in Stuttgart-Untertürkheim en Rastatt werktijdverkortingen in wegens de sterk gedaalde verkoop. Dat maakte Daimler donderdag bekend. Eerder werd al een kortere werkweek ingevoerd bij de belangrijkste fabriek in Sindelfingen.

Mercedes ProductieDe maatregel treft ongeveer 10.000 van de 18.000 werknemers in Untertürkheim, waar versnellingsbakken, assen en motoren worden gebouwd. De werknemers zullen tussen 12 januari en eind maart werkweken draaien van vier, soms drie dagen. Bij de Daimler truckfabriek in Rastatt worden de werkweken tot en met eind februari verkort. Daar werken 6100 mensen.

Maandag maakte Daimler al bekend dat tussen 12 januari en 31 maart in Sindelfingen kortere werkweken gedraaid zullen worden. Tijdens de voorjaarsvakantie wordt de productie helemaal stilgelegd. Daimler legt verder bij alle veertien fabrieken in Duitsland tussen december en januari het werk tot vier weken stil wegens een verlengde kerstvakantie.

De werknemers die kortere werkweken gaan draaien krijgen minstens 80 procent van het brutoloon uitbetaald. Daar komen nog extra betalingen door het Duitse arbeidsbureau bovenop, zodat ze doorgaans ruim 90 procent van het normale nettoloon krijgen uitgekeerd.

Daimler is hard getroffen door de wereldwijde economische neergang en de sterk teruglopende autoverkopen. De wereldwijde verkoop van Mercedes-Benz kelderde met 25 procent in november. Ook de verkoop van vrachtwagens zwakt fors af, onder meer omdat bedrijven door de financiële crisis moeite hebben leningen af te sluiten om nieuwe trucks te kopen. Daimler is ’s werelds grootste vrachtwagenfabrikant.

Andere Duitse autofabrikanten zoals Opel, Volkswagen en BMW hebben ook productiebeperkingen aangekondigd om in te spelen op de sterk afzwakkende vraag. Zo staan bij BMW in München en Regensburg sinds afgelopen vrijdag de fabrieksbanden stil tot 9 januari. VW wil een productiestop van drie weken invoeren bij zijn belangrijkste fabriek in Wolfsburg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer