Demo slimme verkeersystemen in Amsterdam • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Demo slimme verkeersystemen in Amsterdam

‘Cooperative Mobility Showcase 2010’ is de naam voor een grote demonstratie van allerlei intelligente communcatiesystemen op en rond de personen- en vrachtauto. Het evenement vindt eind maart plaats in en rond het Amsterdamse RAI Complex.
showcaseVan 23 tot en met 26 maart 2010 zal in en om Amsterdam RAI een showcase plaatsvinden op het gebied van innovatieve communicatietechnologie in de auto en op de weg. Volgens de organisatoren is het een evenement van wereldniveau. Gelijktijdig is de RAI het podium voor Intertraffic Amsterdam, ‘s werelds meest toonaangevende vakbeurs voor infrastructuur, verkeersmanage- ment, veiligheid en parkeren.
EU projecten
Na vele jaren van onderzoeken en testen, worden tijdens de Showcase de resultaten van de Europese projecten CVIS, SAFESPOT en COOPERS gepresenteerd. Dit zijn drie FP6 projecten gefinancierd door de Europese Commissie (Directoraat Generaal Informatiemaatschappij en Media). De Showcase omvat live demonstraties op de weg, een congres met als thema coöperatieve mobiliteit en een vakbeurs. De gepresenteerde technologieën en toepassingen zijn ontwikkeld in Europa, Azië en Noord Amerika en zijn gericht op een intelligentere, veiligere en schonere mobiliteit.
Live demo
Bezoekers krijgen de gelegenheid om de nieuwste technieken en ontwikkelingen op het gebied van voertuig-voertuig en voertuig-infrastructuur communicatie te ervaren. Diverse trajecten zijn uitgezet op (snel)wegen tussen Amsterdam RAI en Schiphol, en op een parkeerterrein op Schiphol. Er is een terrein waar verschillende veiligheids- toepassingen worden gedemonstreerd en in de RAI kan het verkeersmanagement centrum  van de toekomst bezocht worden. De demonstraties maken duidelijk hoe de toepassing van coöperatieve systemen een positieve bijdrage levert aan het milieu, veiligheid, mobiliteit en ondersteuning voor weggebruikers.
De demonstraties laten zien hoe door communicatie tussen voertuigen onderling en tussen voertuigen en walapparatuur:
– Spookrijder waarschuwingen worden gegeven aan de spookrijder zelf en aan de auto’s in de omgeving
– Waarschuwingen voor aanrijdingen worden gegeven in onoverzichtelijke situaties of wanneer andere bestuurders rood licht negeren.
– Gesignaleerd wordt dat kwetsbare verkeersdeelnemers zich in de dode hoek van (vracht-) auto’s bevinden
– Snelheidsbeperkingen en -adviezen kunnen worden aangegeven in het voertuig op basis van omstandigheden op of langs de weg. De snelheid wordt bepaald door veiligheid, efficiëntie van het verkeer en milieu
– Route-advies onderweg wordt gegeven per voertuig op basis van persoonlijke herkomst en bestemming en ongevallen of weersomstandigheden op jouw specifieke route
– Routeplanning wordt gebaseerd op de hoeveelheid verkeer op verschillende routes, incidenten, oponthoud en weersomstandigheden
– Parkeerbegeleiding naar vrije plaatsen op basis van beschikbaarheid van plaatsen en de kenmerken van het voertuig (bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, rij- en rusttijden of veiligheid van de lading onderweg) wordt uitgevoerd.
Congres
De tweede pijler van de Cooperative Mobility Showcase 2010 is een driedaags congres (24-26 maart) met presentaties en discussies over de intelligente manier van autorijden. Het congresprogramma wordt  samengesteld door een commissie met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, COOPERS, CVIS, SAFESPOT en Amsterdam RAI.
Een aantal van de sprekers zijn: Camiel Eurlings (Minister van Transport), Alessandro Coda (EUCAR), Giovanni Colombo (European Institute of Technology), Gilles Vesco (Greater Lyon Urban Community), Helmut Matschi (Continental) and Miquel Nadal (RACC). 
Veel onderwerpen
De onderwerpen in hoofdlijnen:
– De laatste ontwikkelingen op het gebied van voertuig-voertuig en voertuig-infrastructuur communicatie
– De eindresultaten van de COOPERS CVIS en SAFESPOT projecten
– Feiten en discussies over de bijdrage van coöperatieve mobiliteit aan het milieu, de veiligheid en doorstroming in het algemeen
– Ideeën en oplossingen voor het overwinnen van obstakels rond de implementatie van coöperatieve mobiliteit op Europees niveau zoals aansprakelijkheid, privacy, regelgeving en standaardisatie.
Europese bedrijven als Daimler, Fiat Research Centre, Renault, Volvo Technology, Logica, Mizar Automazione, ASFA, Efkon, Asfinag, Robert Bosch GmbH, Magneti Marelli, Cofiroute, Peek Traffic, PTV, Q-free, TomTom en Telecom Italia leveren inhoudelijke bijdragen aan het congres.
Meer informatie is te vinden op de website van het evenement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer