Donner bekijkt verlenging deeltijd-WW • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Donner bekijkt verlenging deeltijd-WW

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) zal voor het aflopen van de deeltijd-WW per 1 januari volgend jaar bekijken of de regeling langer open moet blijven. Dat hangt volgens hem af van het beschikbare budget, de ontwikkeling van de economie en of er duidelijke signalen zijn dat sectoren nog harde klappen te verduren krijgen begin 2010.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken)Een meerderheid van de Tweede Kamer drong woensdag tijdens een debat over de deeltijd-WW bij Donner erop aan de sluitingsdatum op te rekken als daarvoor financiële ruimte is. Eerder deze maand bleek dat een minder groot beroep wordt gedaan dan verwacht op de WW-steun voor werkgevers die hun personeel tijdens de economische crisis minder willen laten werken. Ook zijn er sectoren, zoals de bouw, waarvan gevreesd wordt dat ze begin 2010 nog flinke tegenvallers te verduren krijgen.

Verder zegde de minister toe op verzoek van ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega te kijken naar moeilijkheden voor kleine winkeliers om aan de regels voor deeltijd-WW te voldoen. Donner erkende dat het voor een productiebedrijf makkelijker is om personeel minder te laten werken en machines uit te zetten als er geen orders zijn, terwijl een winkelier altijd zijn winkel open moeten houden in de hoop dat er klanten binnenkomen.

In juni werd de WW-steun tijdelijk gestopt, omdat met 40.000 aanvragen het einde van het budget in zicht was. In juli werd de regeling weer opengesteld, nadat toelatingscriteria waren aangescherpt en het budget opgehoogd van 375 naar 950 miljoen euro. Later bleken zesduizend van de 40.000 aanvragen niet in orde. Ook is de stroom verzoeken na de heropening in juli afgenomen.

Sinds het begin van de regeling in april tot 1 september zijn 35.716 medewerkers de deeltijd-WW ingestroomd en zijn 2406 medewerkers uitgestroomd. Bij elkaar is tot en met augustus 330 miljoen euro uitgegeven aan de WW-steun.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer