Douane Meer klaagt over poepende truckers • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Douane Meer klaagt over poepende truckers

Truckers die de nacht doorbrengen op het parkeerterrein aan de Nederlands-Belgische grensovergang van Meer hebben de omgeving herschapen tot een openbaar toilet. De douane heeft veel overlast van wildpoepende truckers. Dat meldt de Gazet van Antwerpen.

Douane Meer heeft last wildpoepende truckersDoor het Schengenakkoord viel de controle aan de Europese binnengrenzen voor een groot deel weg. Aan de grensovergangen is het sindsdien minder lang aanschuiven. Goed voor de truckers, slecht voor de uitbaters van de wegrestaurants. Een aantal moest de deuren sluiten, zoals dat aan de grensovergang in Meer. Maar met het restaurant verdween ook het sanitaire blok voor de truckers. En dat gemis zorgt nu voor veel ongemak.

“Iedere avond parkeert hier een honderdtal trucks. De chauffeurs die de nacht doorbrengen, hebben echter geen toilet, geen douche, zelfs geen kraan met stromend water. De gevolgen laten zich raden”, zegt douanier Fons Lauryssen.

De omgeving van het douanekantoor – van de drie gebouwen wordt er nog maar een door de douane gebruikt – heeft nu veel weg van een ongecontroleerde wc. Achter elke struik, boom of vuilnisbak doen chauffeurs hun behoefte. Sommigen doen zelfs de moeite niet meer om een boom te zoeken en gaan gewoon achter hun truck.

Fons Lauryssen loodst ons langs paadjes en perkjes. Overal liggen resten van toiletpapier, zelfs onderbroeken. “Kijk maar goed uit waar je je voeten zet”, waarschuwt hij. “Het gebouw achter het douanekantoor, een vroeger wegrestaurant, staat al een tijd leeg en is volledig vernield. Ook dat wordt nu door de truckers voor grote boodschappen gebruikt. En zelfs rond het douanekantoor is het al lang niet meer uitwerpselenvrij… Onze conciërge heeft elke dag de ondankbare taak om alle troep op te ruimen”, zegt Lauryssen.

Het wordt nog erger als we de vroegere bergruimte van het leegstaande resutaurant naderen. De stank komt ons tegemoet. Er ligt een lege wodka- fles, slierten gebruikt toiletpapier en uitwerpselen vol vliegen.
Laura Duchene van Olleke Bolleke, een ander truckrestaurant, zegt dat truckers hier vroeger naar het toilet konden of douchen. “Maar het was niet meer houdbaar. De overlast werd te groot. Ze namen alles mee wat los zat. Meer zelfs, de toiletbrillen en de kranen werden gestolen. Wie wil douchen, moet bij wijze van garantie eerst sleutels afgeven en betalen. Probleem is dat de meeste chauffeurs die hier komen, vooral uit Oost-Europa, geen centen op zak hebben. Het zorgt wel eens voor spanningen, want velen drinken ’s avonds in hun truck. Vorige week stond er plots een dronken chauffeur achter mij in de keuken. We hebben er de politie moeten bijhalen”, aldus Duchene. “De overheid kan het probleem eenvoudig oplossen door in een openbaar toilet met toezicht te voorzien”, zegt Fons Lauryssen.

Bron + foto: Gazet van Antwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer