Ga naar hoofdinhoud

Duitse truckindustrie eist lagere Maut

De eerste concrete wens die de machtige Duitse auto-industrie bij de nieuwe coalitie partijen op tafel legt is een verlaging van de Maut.

mautDie wens is afkomstig ven de beide Duitse vrachtautoproducenten MAN en Mercedes-Benz. Ze vragen aan de politiek om dit in het nieuwe regeringsprogramma op te nemen. Vandaag zegt de financiële topman van MAN Karlheinz Hornung in het Duitse Handelsblatt dat zijn klanten meer baat hebben bij een verlichting van het Maut regime dan bij een slooppremie. Volgens Horning leidt het via de Maut stimuleren van schone trucks tot een sterke afwaardering van euro 3 trucks: Die kunnen niet meer worden ingezet en zijn bovendien onverkoopbaar. Daardoor is het ook lastiger om krediet te krijgen voor de aankoop van nieuwe trucks. Horning sluit niet uit dat de truckdivisie van MAN dit jaar in de rode cijfers raakt. MAN heeft voor 12.000 man arbeidstijdverkorting aangevraagd en zal dit jaar 50 tot 60 dagen de productie stil leggen. Daimler’s hoogste truckbaas Andreas Renschler pleitte vorige week eveneens voor een verlaging van de Maut. De opbrengst daarvan zou dan moeten worden aangewend om transportondernemers meer te laten investeren in hightech veiligheidssystemen op trucks.
Overigens verwachten beide bedrijven een economische opleving in de opkomende economieën van Azië en Zuid Amerika. De zuid Amerikaans truckmarkt, waar MAN actief is met de van Volkswagen overgenomen  truckdivisie, is ‘maar 15 tot 20%’ teruggelopen terwijl MAN was uitgegaan van 40%.

De wens om een lagere Maut is de eerste concrete  wens die de invloedrijke Duitse auto-industrie bij de nieuwe zwart-gele coaltie neerlegt.
Bron: Handelsblatt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer