Ga naar hoofdinhoud

Emissie-eisen Maasvlakte versoepeld

Branche-organisaties TLN, EVO en KNV zijn tevreden dat er waarschijnlijk andere toegangseisen komen voor het vrachtverkeer van en naar de Maasvlakte vanaf 2013. De organisaties hadden hiervoor een voorstel neergelegd bij de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf. Dit alternatief blijkt veelbelovend en partijen hebben nu afgesproken het voorstel grondig te onderzoeken.

euro 5Eerder besloot de gemeente Rotterdam tot toegangseisen waarin TLN, EVO en KNV zich niet konden vinden. Vanaf 2013 zouden op de Maasvlakte alleen nog vrachtauto’s mogen komen die voldoen aan zeer strenge milieunormen. Alleen Euro 5-vrachtauto’s zouden nog welkom zijn. De eisen zouden per 2016 worden aangescherpt tot alleen nog Euro 6.

De transportsector heeft aangegeven er begrip voor te hebben dat aanleg van Maasvlakte 2 extra milieumaatregelen vergt, ook van het wegtransport, maar dat deze toegangseisen tot een onnodige en ongewenste kapitaalvernietiging zouden leiden. Als alternatief hebben TLN, EVO en KNV voorgesteld om vanaf 2013 alleen vrachtauto’s toe te laten die niet ouder zijn dan 7 jaar. Nieuwe vrachtauto’s zouden vanaf 2013 aan Euro 6 moeten voldoen. Op deze manier ontstaat er een meer geleidelijke vervanging van het voertuigpark, wat voor ondernemers beter uitpakt.

Rotterdam, het Havenbedrijf en de transportorganisaties gaan nu snel onderzoeken of het alternatief voldoet aan de milieuwetgeving op het gebied van luchtkwaliteit. Een eerste analyse heeft uitgewezen dat het voorstel veelbelovend is. De organisaties hebben er dan ook vertrouwen in dat de toegangseisen op korte termijn kunnen worden aangepast.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer