Eurlings doet wetsvoorstel kilometerheffing • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Eurlings doet wetsvoorstel kilometerheffing

Minister van Verkeer Camiel Eurlings werkt met ‘nog groter enthousiasme’ aan de voorbereidingen voor de kilometerheffing. “Ik kom nog voor de zomer met een wetsvoorstel”, zei hij zondag in het discussieprogramma Buitenhof. “We’re first in the world met een dergelijk systeem.”

Maut_kilometerheffingDe CDA-bewindsman veroorzaakte deze maand veel ophef in onder meer het parlement nadat hij ‘vanwege de risico’s’ de kilometerheffing voor vrachtwagens uitstelde. Trucks zouden oorspronkelijk vanaf december 2011 per gereden kilometer moeten betalen, en personenauto’s een jaar later. Eurlings zei zondag dat er een kans is dat het in 2012 lukt. “Maar het kan ook 2013 zijn.” Hij ontkende dat hij de kwestie over de verkiezingen heen wilde tillen. “Dat is een verkeerd beeld, we zijn heel serieus bezig.”

Eurlings begrijpt de ‘reuring’ niet zo. “We moeten niet roekeloos zijn en de kluit belazeren. Ik wil niet nog een groot project dat niet volgens verwachtingen verloopt.”

Met het systeem met kastjes in de auto wordt rijden in de spits duurder en moeten vervuilende voertuigen meer betalen dan relatief schone. Daarvoor moeten diverse privacy- en technische problemen worden opgelost en bedrijven worden gevonden. Voor 2011 staat een praktijktest met zestigduizend auto’s gepland.

De heffing moet de files tegengaan, maar Eurlings verwacht op korte termijn al veel van de onlangs aangenomen spoedwet, waardoor op dertig plekken wegen versneld worden verbreed of spitsstroken aangelegd. Hij zei overigens dat het verkeersaanbod al afneemt door de economische crisis. “Mensen reizen minder als ze minder geld hebben.”

Klik op de banner om de uitzending van Buitenhof met Eurlings te bekijken

 

Bron: Novum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer