EVO: "Europese stimulering veilige parkings" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

EVO: “Europese stimulering veilige parkings”

Het Nederlandse bedrijf All4Trucks heeft afgelopen vrijdag een parkeerplaats voor vrachtauto’s geopend in Calais. All4Trucks gaat een Europese keten van 20 beveilligde parkeer- en tankplaatsen opzetten. Een goed initiatief, vindt branche-organisatie EVO, want transportcriminaliteit kost verladers en vervoerders handenvol geld. De jaarlijkse economische schade als gevolg hiervan bedraagt maar liefst 8 miljard euro binnen de EU.

Truckparking All 4 TrucksEVO is verbaasd dat Brussel het eerdere verzoek van All4Trucks om subsidie te krijgen voor het project heeft afgewezen. Brussel wil namelijk zelf binnen het nieuwe programma Trans-European Networks (TENs) 50 tegen diefstal beveiligde parkeerplaatsen gerealiseerd hebben langs de grote Europese snelwegen.

Initiatieven zoals die van All4Trucks kunnen hierop een goede aanvulling. Daarom zou Brussel ze juist moeten stimuleren door subsidie toe te kennen. De Europese Commissie heeft immers een speciaal subsidiepotje gereserveerd voor de aanleg van beveiligde parkeerplaatsen.

Voor de truckstop van All4Trucks wordt 25 euro per nacht gevraagd. EVO vreest dat veel chauffeurs dit bedrag te hoog vinden en besluiten door te rijden naar een goedkopere, minder streng bewaakte parkeerplaats.

Door subsidiëring van de aanleg van commerciële truckparkings worden de kosten voor initiatiefnemers echter gedrukt. Zij kunnen dan lagere bedragen vragen voor het gebruik ervan, waardoor het gebruik van een beveiligde parkeerplaats een stuk aantrekkelijker is.

Verder is er volgens EVO ook een belangrijke taak weggelegd voor verzekeringsmaatschappijen. Zij zouden het gebruik van truck parkings met een premieverlaging moeten honoreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer