Extra premies voor leerwerkplek BBL-leerlingen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Extra premies voor leerwerkplek BBL-leerlingen

De mobiliteitsbranche neemt opnieuw extra maatregelen om leerwerkplekken beschikbaar te krijgen, want er is een tekort van minstens 400 plekken. Daarom wordt de premieregeling voor een nieuwe BBL-leerling uitgebreid. Daarnaast zet de branche maatwerk in om leerlingen geplaatst te krijgen.

Personeel in opleidingDeze zomer verruimde OOMT de leerwerkplekpremie voor het schooljaar 2009-2010 al naar 1.100 euro voor een nieuwe instromende BBL-leerling op niveau 1 en 2. Nu is besloten dat de premieregeling ook geldt voor leerlingen die vorig jaar de beroepsopleidende leerweg (BOL) deden en willen overstappen naar de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Ook bedrijven die een leerling op niveau 3 en 4 of een leerling in het tweede leerjaar in dienst nemen, kunnen gebruik maken van de regeling.

OOMT biedt daarnaast maatwerk voor bedrijven die specifieke belemmeringen ondervinden om een leerling in dienst te nemen. Bijvoorbeeld met extra ondersteuning bij de begeleiding van de leerling. Of denk aan extra scholing van de leerling om deze sneller productief te maken, zodat er minder begeleiding in het bedrijf zelf nodig is. Ook is er de mogelijkheid om binnen het bedrijf een duobaan te creëren, zodat twee leerlingen samen een werkplek invullen. OOMT heeft aan Innovam gevraagd om dit maatwerk voor bedrijven te verzorgen.

Uit een recente quick scan van Innovam blijkt dat er minstens 400 leerwerkplekken te weinig zijn. In totaal zijn er op dit moment onvoldoende leerlingen in opleiding om in de toekomst te voorzien in de personeelsbehoefte. Voor de beroepsniveaus 3 en 4 en in de truck- en de tweewielerbranche is nu al sprake van een tekort aan leerlingen. Door de economische situatie wijken leerlingen uit naar de BOL, omdat zij moeilijk aan een leerwerkplek komen. Er zijn nu dan ook meer BOL- dan BBL-leerlingen, terwijl de branche een voorkeur heeft voor BBL-leerlingen. Werkend leren sluit immers beter aan bij de praktijk van de mobiliteitsbranche.

“Dit is een zorgwekkende situatie”, onderstreept OOMT-secretaris Bea Berndsen. “Tegen de tijd dat de economie weer aantrekt, hebben we voldoende geschoolde en ervaren medewerkers nodig. Als potentiële leerlingen nu het beeld krijgen dat onze branche geen goed perspectief biedt op een leerwerkplek, keren ze ons misschien de rug toe. Dat zou ik heel zonde vinden, want we hebben ze hard nodig. Ik begrijp heel goed hoe lastig de economische situatie voor veel ondernemers is, maar arbeidsmarktbeleid is een zaak van de langere termijn. OOMT zal er alles aan doen om, waar dat maar mogelijk is, leerwerkplekken te vinden.”

Op de OOMT-website is  meer informatie over de gewijzigde regeling en een aanvraagformulier te vinden. Bedrijven die verder geïnformeerd willen worden over maatwerkmogelijkheden, kunnen contact opnemen met Innovam (030 – 608 78 06).

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer