Ga naar hoofdinhoud

Fors minder vrachtauto-doden

Vorig jaar is het aantal dodelijke slachtoffers door aanrijdingen met vrachtauto’s ruim 10 procent afgenomen ten opzichte van 2007. Ook het aantal dodehoek ongevallen nam af.

dodeIn 2008 kwamen 103 mensen om in het verkeer als gevolg van een ongeval met een vrachtauto, 12 minder dan het jaar ervoor. Voor het aantal ziekenhuisgewonden vermelden de Kerncijfers van Rijkswaterstaat  met respectievelijk 524 (2007) en 449 (2008) slachtoffers een afname met bijna 15 procent. Daarmee is de ongevalbetrokkenheid van het vrachtverkeer in 2008 scherper gedaald dan de gemiddelde afname over alle verkeersdeelnemers. In totaal kwamen in 2008 750 mensen om het leven in het verkeer wat ten opzichte van 2007 een afname van 5,2 procent inhoudt.
Ook de afname van het aantal slachtoffers onder fietsers als gevolg van rechts afslaande auto’s laat een positieve ontwikkeling zien. Zo nam het aantal dodehoekslachtoffers af van 13 in 2007 tot 9 in 2008. Met deze daling in 2008 lijkt de aanpak van de verkeersonveiligheid van de transportsector en overheid haar vruchten af te werpen.
Desondanks bieden ook hier de cijfers geen garantie voor de toekomst en blijft de transportsector alert en actief om haar eigen betrokkenheid bij het aantal verkeerslachtoffers verder terug te brengen. EVO, TLN en KNV gaan onverminderd door met het aansporen van bedrijven om het veiligheidsbewustzijn bij chauffeurs te verbeteren en nemen deel aan een grote proef met het testen van anti-ongevalsystemen voor vrachtauto’s. Daarnaast werken de organisatie en het ministerie van Verkeer en Waterstaat nauw samen aan een vervolg op de communicatiecampagne gericht op het voorkomen van ongevallen met de dode hoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer