Foto + VIDEO – Dit is AXL, de eerste Scania zonder cabine • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto + VIDEO – Dit is AXL, de eerste Scania zonder cabine

Scania presenteerde dinsdag de AXL, de nieuwste autonome truck en naar ons weten de eerste Scania zonder cabine.

Ook al zit er geen cabine op de AXL, de truck is direct herkenbaar als een product uit Sodertälje.

“Met de Scania AXL concepttruck zetten we een belangrijke stap in de richting van de slimme transportsystemen van de toekomst, waar zelfrijdende voertuigen een natuurlijke rol zullen spelen”, zegt Henrik Henriksson, president en CEO van Scania. “We blijven bouwen aan proefconcepten om te laten zien wat we kunnen doen met de technologie die beschikbaar is.”

De AXL is niet bedoeld voor de openbare weg, maar dergelijke autonome voertuigen zijn vooralsnog eerder geschikt voor mijnen en gesloten bouwplaatsen. Voor autonome voertuigen is software in veel opzichten belangrijker dan hardware. De Scania AXL wordt gestuurd en bewaakt door een intelligente besturingsomgeving. Zo’n systeem kan in mijnen heel gericht opdracht geven.

“We hebben al zelfrijdende vrachtwagens in klantactiviteiten. Maar tot nu toe zaten daar chauffeurs in. Die kan ingrijpen als het nodig is. De AXL heeft dat niet en dat is echt wat anders”,zegt Claes Erixon, hoofd onderzoek en ontwikkeling bij Scania. “De ontwikkeling in zelfrijdende voertuigen heeft de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt. We hebben nog steeds niet alle antwoorden, maar door conceptvoertuigen zoals Scania AXL begaan we nieuwe wegen. Dat blijven we doen en zo leren we snel.”

De Scania AXL heeft verrassend genoeg geen elektrische aandrijving, maar een ‘gewone’ verbrandingsmotor. Wel wordt de motor gebruikt met hernieuwbare biobrandstof.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer