Foto's: Chauffeur ontsnapt aan dood bij 'Auffahrunfall' • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Chauffeur ontsnapt aan dood bij ‘Auffahrunfall’

De A27 in Duitsland tussen Achim en Bremen was donderdagmiddag gesperd door wederom een kop-staartbotsing tussen twee trucks. Daarbij raakte de 61 jarige chauffeur van de achterste truck zwaargewond. Uit zijn tankoplegger lekte koolzuur door een overdruk. Wegens gevaar werd de weg afgesloten.
Auffahrunfall A27De 61-jarige chauffeur reed op de truck met oplegger van een voorganger, die achteraan in een file stond. Een moment van onopmerkzaamheid was voldoende voor het zware ongeval. In Duitsland ontstaat inmiddels grote zorg om deze ‘Auffahrunfälle’, die in dodelijke vorm regelmatig voorkomen op de Hansalinie, de A1.

Volgens hoofdcommissaris politie Klaus-Dieter Kroll van de verkeerspolitie in Sittensen is de eentonigheid van het chauffeursberoep een gevaar. “Dag aan dag, uur na uur zitten de chauffeurs achter stuur. Daarbij zijn ze omringd door elektronische hulpmiddelen, maar ook door apparaten ter ontspanning of communicatie, die echter wel de nodige aandacht opeisen, zo hebben onze mensen meerdere malen vastgesteld”, aldus Kroll. De cabine wordt meer en meer een huiskamer, compleet met gordijnen en versieringen. Ook gedragen chauffeurs zich achter het stuur alsof ze thuis zijn, zo stelde een paar jaar geleden de verkeerspolitie van Baden-Württemberg per rijdende controle vast. Tijdens het rijden wordt de krant gelezen, gegeten, geSMS’st, tv gekeken, teennagels geknipt en geoefend met drummen. Alles terwijl de truck minimaal 80 km/h per uur rijdt. En dan ineens staat het verkeer voor je stil…

Volgens Kroll  wijzen onderzoeken uit dat op de A1 ook de laagstaande zon gevaarlijke situaties oplevert. Opmerkelijk: dodelijke ongevallen gebeuren vaak op brede, goed overzichtelijke weggedeelten. Kroll: “Bij wegwerkzaamheden en smalle weggedeelten let men extra op. Het is juist bij brede, lege wegen dat men plotselinge opstoppingen niet verwacht. ” Volgens de hoofdcommissaris zijn de knipperlichten die de verkeerspolitie bij wegwerkzaamheden en files inzet een probaat middel. Ook noodremsystemen als Active Brake Assist kunnen een aanrijding  voorkomen, maar achteraf inbouw daarvan is erg duur. Bovenal, geeft Kroll aan, is en blijft de chauffeur zelf verantwoordelijk. “Alleen controleren en boetes uitdelen helpt niet. Chauffeurs moeten opletten en anticiperen. Het gaat uiteindelijk om jouw leven. Eén moment van onoplettendheid kan fataal zijn.”

Lees ook: Foto’s: Nederlandse chauffeur verongelukt op A1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer