Foto's: Commer C-510 terug naar thuisbasis • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Commer C-510 terug naar thuisbasis

De op een na oudste televisie reportagewagen van ons land, de Commer C-510, is sinds maandag terug in het hart van de Nederlandse televisie-industrie. Deze meer dan een halve eeuw oude NTS-wagen werd maandag onder grote belangstelling ingetakeld in een glazen vitrine in de tuin van Beeld en Geluid in Hilversum.

Commer televisiewagenHet is in 1959 het pronkstuk van de AutoRAI: de Commer C-510. Inclusief apparatuur kost de Commer destijds een hele smak geld: 500.000 gulden. Tot 1972 deed ‘reportagewagen nr. 9′  dienst  voor de NTS en daarna werd hij opgenomen in de collectie van het voormalig omroepmuseum.
De wagen bood met zijn afmetingen (10m x 2.35m x 3,5m) ruimte voor alle benodigde apparatuur én alle medewerkers beeldtechniek en regie. Bovendien kon de cabine op locatie als commentaarcel worden gebruikt. Zo kon de Commer worden ingezet voor speciale live registraties van programma’s op locatie zoals het amusementsprogramma Zaterdagavondakkoorden van de bekende KRO-producent Jos van der Valk, later ook verantwoordelijk voor tv-hits als de BB-Kwis. Alle beelden stroomden direct vanuit de Commer de Nederlandse huiskamers binnen.
Met zijn komst naar het Media Park keert de Commer terug naar zijn thuisbasis; het hart van de Nederlandse omroepwereld en daarmee is de voltooiing van de Beeld en Geluid experience een feit. Pieter van der Heijden, vertrekkend geestelijk vader van de Beeld en Geluid experience: ‘De Commer heeft, in de tekeningen, al op alle mogelijke plekken in het gebouw gestaan maar krijgt nu in een eigen paviljoen zijn definitieve bestemming’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer