Foto's: Krone innoveert gewoon door • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Krone innoveert gewoon door

Trailerbouwer Krone laat op de komende IAA weer een hele serie uiterst interessante innovaties zien waarvan meerdere op het gebied van efficiëntie en CO2 reductie. De crisis weerhoudt Krone er niet van door te gaan met ontwikkelen en testen.

KroneKrone stond al op de vorige IAA met een trailer voorzien van een  ‘eco package’. Men deed met dat voertuig de afgelopen anderhalf jaar praktijktesten bij transportbedrijven met trekkers van MAN en Mercedes. Daarbij werden met name met de Actros forse besparingen op brandstofverbruik gerealiseerd. Het ‘eco package’ wordt nu uitgebreid met een spoiler ofwel “Dachdiffuser” die aan de achterzijde van de oplegger wordt gemonteerd en die naar zeggen van Krone besparingen tot 2% kan opleveren. Door deze spoiler wordt de turbulentie achter de oplegger fors verminderd.  De Dachdiffuser is in de praktijk getest bij transportbedrijf Boll uit Meppen. De test loopt door tot eind oktober waarna men over representatieve cijfers beschikt. Het hele aerodynamische pakket kan naar zeggen van Krone leiden tot een besparing van maximaal 9%. Verder werkt krone samen met onder andere Michelin en MAN aan een gewichts-geoptimeerde oplegger. Het gaat om een oplegger met slechts twee 10 tons wide-spread assen waarmee toch een nuttig laadvermogen van 25 ton mogelijk is. Op de trailer wordt alles wat Krone in huis heeft aan optimalisatie mogelijkheden toegepast. Dat geldt ook voor de banden: Men spreekt van Michelin “leichtlauf” Reifen. Wat het precies voor type band s kon TTM niet achterhalen. Feit is wel dat Krone voor het complete concept een besparing van 20% claimt op de energiekosten per tonkilometer vergeleken bij een gewone combinatie.  
Automatisch schuifzeil
Verder staat Krone op de IAA met het nieuwe Easy Tarp schuifzeilsysteem dat zich kenmerkt door een centrale automatische, pneumatisch werkende vergrendeling. De chauffeur hoeft alleen maar het zeil klaar te hangen waarna via een knop op het kopschot vergrendeling plaatsvindt. Door het systeem kan de tijd nodig voor het sluiten van het zeil worden teruggebracht van 10 naar 3 minuten. Zoals te zien is de bevestiging van het zeil verzonken en blijft deze binnen de breedte van de trailer wat weer aerodynamische voordelen heeft.
Universele telematica
Ook op het gebied van Telamatica toont Krone diverse nieuwe ontwikkelingen. Zo heeft men software ontwikkeld die compatibel is met alle gangbare telematica systemen van dit moment. Dat houdt in dat de vervoerder aan de rapportage op zijn schemr niet zie of de data afkomstig zijn van Krone’s systeem, van TomTom of van Fleetboard. Daarmee kunnen qua telematica ‘gemengde’ vloten dus de hele datastroom standaardiseren. Inmiddels zijn en 6400 Krone TControl systemen in gebruik. Het percentage trailer dat af fabriek met een dergelijk systeem bij Krone wordt besteld is tijdens de crisis op het zelfde peil gebleven als daarvoor. TControl is er in drie versies: Cool, Dry en  TOS. TControl is een gezamenlijke ontwikkeling van Krone met de firma Idem Transport Solutions.
DWC
Krone heeft haar DWC (Dynamic Wheel Base Control) systeem verder vervolmaakt. Met name is gewerkt aan betere combinaties met SLR (schoteldruk reductie), LA (lift as bediening) en rangeerhulp. Ook komt er een simpeler en dus goedkopere versie van DWC waarbij het systeem geheel handmatig moet worden bediend. Zoals bekend werkt het DWC systeem met wisselende balgdrukken. Bij fluctuerende belading kan men de derde traileras te ontlasten waardoor als gevolg van de hefboomwerking de schoteldruk en daarmee de belasting van de trekas wordt teruggebracht. De rangeerhulp werkt op een soortgelijke manier: Door de achteras te ontlasten en de eerste en tweede as tot 130% te overbelasten wordt de wielbasis verkort en kan makkelijker worden gerangeerd.
Veiligheid is tenslotte een punt van aandacht op de IAA stand van Krone. Men zal er diverse uitvoeringen van Krone’s Multisaf ladingvastzetsysteem kunnen zien waarvan het systeem oor het vastzetten van allerlei stalen produkten zoals  beton wapeningsmatten de meer recente ontwikkeling is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer