Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Van Vliet ‘apetrots’ op 3e plaats Dakar

“Apetrots en bijzonder blij” is rallytrucker Marcel van Vliet met zijn derde plaats in de Dakar Rally van 2010. “Deze derde plaats in de zwaarste rally ter wereld staat als een huis. Het hele team heeft hier jaren naar toe gewerkt en ik vind het fantastisch”, jubelde hij vanuit Buenos Aires.

Marcel van Vliet 3e Dakar 2010De 39-jarige truckdealer uit Nieuwerkerk aan den IJssel deed zelf al voor de zesde keer mee aan de beruchte woestijnrally. Hij beschikte ook over de nodige ervaring aan boord met navigator Herman Vaanholt en monteur Gerard van Veenendaal. Van Vliet bleek voorts een betrouwbare Ginaf rallytruck onder zijn kont te hebben, die vrijwel moeiteloos de zware beproevingen in de Argentijnse pampa’s en Chileense woestijn doorstond.

Alleen de Russen Vladimir Chagin en Firdaus Kabirov waren in de 32e Dakar Rally, die voor de tweede keer te gast was in Zuid-Amerika, sneller dan Van Vliet. Monteur Van Veenendaal had vrede met de suprematie van de Kamaz-rijders: “Wij zijn het guppy en die Russen de haai. Je kunt als guppy wel proberen die haai op te vreten, maar dat loopt waarschijnlijk niet goed af”, meldde hij op de website van Ginaf Rally Power.

Vooral Van Veenendaal kreeg deze rally loon naar werken. De 42-jarige techneut uit Veenendaal debuteerde in 2004 met de Ginaf van Wuf van Ginkel uit Ederveen in de Dakar Rally en sindsdien was hij er steeds bij. Ieder jaar bouwde Van Veenendaal verder aan de vervolmaking van een woestijnmonster op vier wielen. “Ik ben ontzettend trots dat het is gelukt. We zijn toch mooi met die ‘rotzooi’ op het podium gekomen.”

Van Vliet stuurde de Ginaf bekwaam door de 9000 zware kilometers. Na vier etappes bezette hij al de derde plaats in het vrachtwagenklassement en de trucker bleek in staat die plaats vast te houden zonder etappezeges. Hij redde het met vierde, vijfde en zesde plaatsen. “We kunnen echt stukken harder, maar willen geen risico nemen. We rijden met een eitje onder het gaspedaal. Het is beter om gewoon gas te geven. Maar ja, we willen ook heel graag die derde plaats naar Buenos Aires brengen”, meldde hij enkele dagen voor de finish.

Het ging toch nog bijna mis in de elfde etappe. Het begon met een kapotte remleiding, die kundig door Van Veenendaal werd verholpen. Toen de truck zijn weg vervolgde, kwam de equipe tussen langzamere vrachtwagens terecht. “Door al het stof was het lastig passeren en moeilijk om het parkoers te zien. Op een gegeven moment hield de weg op en was er een bocht. Ik zag het te laat en we vielen drie meter naar beneden.” Van Vliet voorkwam met een resolute stuurbeweging dat de truck ging kantelen en rollen en hij een vergelijkbare ervaring had als Martin van den Brink en Jan Lammers. “We hebben eigenlijk de hele rally uiterst voorzichtig gereden. Toch zie je dat er zo maar iets vervelends kan gebeuren. In iedere rally maak je wel zo’n momentje mee. Gelukkig was het ook nu net niet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer