Foto's + VIDEO: Volvo introduceert nieuwe FMX • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s + VIDEO: Volvo introduceert nieuwe FMX

Volvo Trucks heeft maandag de nieuwe Volvo FMX op de Bauma in München in Duitsland geïntroduceerd. De nieuwe bouwtruck voldoet vanzelfsprekend aan Euro 6 en heeft een nieuwe cabine, maar ook tal van innovaties, zoals luchtvering aan de achterzijde van de truck.

Volvo fmx 2013“Met de Volvo FMX onderscheidt het bouwsegment zich met een duidelijke identiteit. We nemen nu een grote stap vooruit op de belangrijkste onderdelen: robuustheid, rijeigenschappen en ontwerp. Alles is ontwikkeld met het oog op de chauffeur”, zegt Claes Nilsson, President Volvo Trucks.

De dagelijkse werkomstandigheden voor chauffeurs van bouwtrucks stonden centraal tijdens het ontwikkelen van de nieuwe Volvo FMX. Het interieur van de cabine is compleet opnieuw ontworpen en een aantal innovaties maken het werk van de chauffeurs gemakkelijker en efficiënter. Dynamic Steering, ook al gemonteerd op de FH en de FM, zit ook op de FMX en is daar misschien wel het meest op zijn plek. “Chauffeurs hebben nu in het terrein minder spierkracht nodig, zodat ze minder snel last krijgen van nek-, arm- en rugpijn. Zelfs bij lage snelheden kan een zwaarbeladen truck eenvoudig met één vinger worden bestuurd”, aldus Nilsson. Dynamic Steering bestaat uit een elektronisch aangestuurde elektromotor, die samenwerkt met de hydraulische stuurbekrachtiging. Deze wordt duizenden keren per seconde aangestuurd door de elektronische regeleenheid.

Een andere nieuwe voorziening is het luchtveringsysteem aan de achterkant van de truck.  “De nieuwe luchtvering is speciaal ingesteld op bouwtoepassingen, zonder compromissen en aanpassingen voor andere segmenten”, legt Peter Frleta, chassisexpert bij Volvo Trucks uit. Het luchtveringsysteem is voorzien van automatische rijhoogteregeling en met een bodemvrijheid van 300 mm is de truck geschikt voor werkelijk alle terreinen. Luchtvering is beschikbaar voor 4×2-, 6×4- en 8×4-asconfiguraties. Aangezien de stabilisatorstang in het tandemstel is geplaatst, heeft het voertuig een uitstekende stabiliteit. Tegelijkertijd bevinden er zich geen onbeschermde ophangingsonderdelen achter de laatste as van de truck. De 8×4-configuratie kan worden gespecificeerd met een tridemstel met een hydraulisch gestuurde naloopas zodat een nauwere draaicirkel kan worden gemaakt en de banden minder snel slijten. De naloopas kan ook omhoog worden gebracht voor meer tractie op de aandrijfassen in zware werkomstandigheden.

De nieuwe Volvo FMX is leverbaar met verschillende 11- en 13-liter motoren voor Euro 6. De D13 levert een vermogen van 380 tot 540 pk, terwijl de D11 voorziet in een bereik van 330 tot 450 pk. Voor markten buiten Europa zijn motoren leverbaar die zijn aangepast aan Euro 3, Euro 4 en Euro 5. Om te kunnen voldoen aan de Euro 6-vereisten is de motor voorzien van een niet-gekoeld EGR-systeem voor recirculatie van de uitlaatgassen. De FMX is leverbaar met I-Shift dat kan worden gecombineerd met een aangedreven vooras.

De nieuwe Volvo FMX-cabine is gemaakt van hoogwaardig staal. Alle componenten van het front zijn opnieuw ontworpen. De lage positie van de cabine ten opzichte van het chassis maakt in- en uitstappen eenvoudig en levert volgens Volvo goed zicht op. Ook bij de FMX is het Volvo logo verplaatst naar een nieuwe positie onder de voorruit. In het ontwerp van de grille is een praktische handgreep ingebouwd. Alle verlichting zit in één behuizing, wat onderhoud moet vergemakkelijken.

Het interieur van de cabine van de nieuwe Volvo FMX is volledig opnieuw ontworpen, waarbij de nadruk ligt op een comfortabele en ergonomische werkplek. De cabine heeft meer ruimte voor de chauffeur en meer opbergmogelijkheden dan het vorige model. Ook de FMX heeft een nieuwe stoel met een rugleuning die 10 millimeter dunner is dan voorheen. De stoel kan ook vier graden verder naar voren worden gekanteld. Het stuur is voorzien van ingebouwde bedieningsknoppen voor meerdere functies, zoals cruisecontrol, telefoon, navigatie, enzovoort. Om meer beenruimte vrij te maken, is het contactslot hoger in het dashboard geplaatst. Meteen rechts naast het contactslot bevinden zich belangrijke voorzieningen als het grote geïntegreerde informatiescherm dat gemakkelijk bereikbaar is. Rechts van het hoekige gedeelte bevindt zich een veelzijdige module waarin diverse bedieningen kunnen worden geplaatst.

De productie van de nieuwe FMX voor Europese klanten gaat in september 2013 van start.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer