Houd het kort: Iveco S-Way Shorturn • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Houd het kort: Iveco S-Way Shorturn

Iveco heeft met de nieuwe, extra compacte S-Way 360 trekker een alternatief voor traditionele BE-combinaties. Door gewijzigde wetgeving is het maximale gewicht waarmee met een BE rijbewijs mag worden gereden gereduceerd tot 7 ton voor wie na 19-1-2013 het rijbewijs  haalde. Met het C1E rijbewijs mag dat wel maar dan is de stap naar een CE rijbewijs een logische. Voor Iveco reden om een alternatief aan te bieden voor die toepassingen waarbij wendbaarheid en een hoog laadvermogen belangrijk zijn. Met de compacte S-Way 360 trekker is dat alternatief er nu.

De Iveco S-Way 360 Shorturn is voorzien van de compacte AD dagcabine en een chassis met een wielbasis van slechts 3 meter. Dankzij de beglazing rondom is het uitzicht optimaal, ook bij het achteruit rijden. De trekker kan geleverd worden met luchtvering rondom, maar de ervaring leert dat een luchtgeveerde cabine met een parabool geveerde vooras een uitstekend comfort oplevert. Door de extra compacte bouw is de draaicirkel opvallend kort en zelfs zodanig dat deze te vergelijken is met die van de Iveco Daily als trekker.

Om met de Iveco S-Way te mogen rijden is wel een CE rijbewijs nodig maar dat is onvermijdelijk voor wie aan zeven ton totaalgewicht niet voldoende heeft. De beperking die het BE rijbewijs met zich mee brengt zorgt er voor dat bedrijven zoals hoveniers, landbouw mechanisatiebedrijven en loonwerkers vaak niet meer uit komen binnen de regels van het BE rijbewijs. Voor wie machines zoals heftrucks, graafmachines en dergelijke moet vervoeren is er, afgezien van een landbouwtrekker  geen alternatief meer voorhanden. Het nadeel daarvan is dat de draaicirkel met een molenstel aanhangwagen altijd groter is, en bovendien zijn de snelheid en actieradius beperkt doordat een landbouwvoertuig de snelweg niet op mag.

Bij genoemde inzet in de groenvoorziening en bij machinevervoer worden de draaicirkel en de wendbaarheid van de bekende BE-combinaties hoog gewaardeerd. Met de nieuwe 360 Shorturn trekker bleven die voordelen overeind.

De S-Way Shorturn heeft een Cursor 9 dieselmotor met 360 pk in combinatie met de 12-traps Hi-Tronix automatische transmissie. Volgens Iveco is dat voldoende vermogen voor zwaar werk. Met de AD cabine biedt de S-Way het comfort van een lange afstand truck in combinatie met de wendbaarheid van een BE-combinatie zoals een Daily. De S-Way Shorturn wordt door Veldhuizen Wagenbouw voorzien van een opleggerschotel en fraaie RVS kisten voor het opbergen van allerlei benodigdheden en gereedschappen.

Met de Iveco S-Way Shorturn worden alle voordelen van de BE-combinaties gecombineerd met die van een langeafstandstruck. Dat geldt voor het comfortniveau, maar zeker ook voor de veiligheidsaspecten. Zo is de S-Way standaard voorzien van ESP, AEBS, LDWS en een Hill Holder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer