Ga naar hoofdinhoud

Hyundai gaat verder met uitrol waterstoftrucks

Op de IAA van 2018 werd een eerste aanzet gegeven tot de introductie van waterstof-elektrische trucks van Hyundai in Europa. Nu is Hyundai een joint venture aangegaan met het Zwitserse waterstofbedrijf H2 Energy.

Hyundai Hydrogen Mobility zoals de joint venture heet, wordt afgetrapt met de levering door Hyundai van 1.600 waterstof-elektrisch aangedreven zware vrachtwagens aan Hyundai Hydrogen Mobility. Dat gebeurt tussen 2019 en 2025. Het overgrote deel van deze vrachtauto’s met een brandstofcel wordt geleased door H2 Mobility Switzerland Association. Hier maken grote exploitanten van tankstations, transport- en logistieke bedrijven en verschillende andere spelers in de waterstofgerelateerde industrie deel van uit.

Volgens Hyundai zijn waterstof-elektrische voertuigen de toekomst. Rond 2030 wil Hyundai jaarlijks 500.000 voertuigen met een brandstofcel – personenauto’s zoals de Nexo, maar óók bestelauto’s en vrachtwagens – produceren. Hiermee anticipeert Hyundai op de verwachte stormachtige groei van de vraag naar auto’s met een brandstofcel.

Met de levering van 1.600 waterstof-elektrisch aangedreven zware vrachtwagens onderstreept Hyundai zijn ambitie om leidend te zijn op het gebied van brandstofceltechnologie. Met de nieuwe joint venture hoopt Hyundai voet aan de grond te krijgen in Zwitserland. Verwacht wordt dat de vraag naar brandstofcelauto’s hier zal toenemen vanwege de forse wegenbelasting op dieseltrucks. Ook in andere landen zal dat het geval zijn. Op termijn wil Hyundai Hydrogen Mobility daarom ook waterstoftrucks buiten Zwitserland leveren. Dat proces is echter vrij complex vanwege de verschillende belastingklimaten.

Hyundai ziet Nederland als prioriteitsland voor waterstof-elektrisch aangedreven voertuigen. Tot nu toe is de infrastructuur van waterstoftankstations in Nederland nog vrij beperkt: Nederland telt drie openbare vulpunten voor waterstof-elektrisch aangedreven auto’s (in Rhoon, Delfzijl en Helmond). Medio dit jaar worden ook in Den Haag en Arnhem waterstoftankstations geopend en er liggen plannen klaar voor de bouw van tankstations in Groningen, Pesse, Breda, Amsterdam, Schiphol, Rotterdam Airport, Utrecht, Leeuwarden, Meppel, Emmen, Assen, Heerenveen en Oude Tonge. Eind 2020 moeten in ons land ongeveer twintig waterstoftankstations operationeel zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer