1800 voertuigen op waterstof gaan rijden in provincie Utrecht • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

1800 voertuigen op waterstof gaan rijden in provincie Utrecht

Als onderdeel van het dit jaar voorjaar gesloten Convenant Waterstof in Mobiliteit van de Provincie Utrecht gaat voertuigfabrikant Hyzon de komende jaren 300 vrachtwagens leveren. In totaal moeten er 1800 voertuigen op waterstof gaan rijden in 2025.

Het convenant brengt partners samen die voorop lopen bij de overgang naar waterstof, met als doel de productie van groene waterstof te stimuleren en een regionale infrastructuur voor het tanken van waterstof te ontwikkelen. Deze schone brandstof zal bedrijfsvoertuigen, waaronder vrachtwagens en bussen, in de straten van Utrecht aandrijven met behulp van brandstofcellen.

De provincie Utrecht loopt naar eigen zeggen voorop op het gebied van waterstofmobiliteit, met meerdere waterstoftankstations die al in gebruik zijn en extra stations die gepland zijn. Utrecht wil de leidende rol van de regio in de ontwikkeling naar een emissieloze toekomst bevestigen. Door de ondertekening van het convenant bevestigen de partijen dat zij zich ertoe verbinden bij te dragen tot de verwezenlijking van de volgende punten:

  • het operationeel maken van 300 vrachtwagens en andere zware voertuigen die op waterstof rijden;
  • het in gebruik nemen van 1.500 lichtere voertuigen (zoals personenauto’s en bestelauto’s) die op waterstof rijden;
  • operationalisering van één tot twee waterstofboten;
  • operationaliseren van twee tot vijf touringcars op waterstof.

De ambities van Utrecht zijn vooral opmerkelijk vanwege het agressieve tijdschema: de partijen hebben toegezegd deze doelen in 2025 te zullen bereiken. Hoewel de wereldwijde overgang naar emissievrij vervoer nog in de kinderschoenen staat, onderstreept dit initiatief zowel het belang als de haalbaarheid van een snellere omschakeling. Hyzon Motors Europe BV heeft eerder in 2021 zijn nieuwe productiefaciliteit in de regio Groningen betrokken en begint vanuit die faciliteit met de productie en levering van waterstoftrucks aan klanten.

De deelname van Hyzon volgt op de oprichting van de Hyzon Zero Carbon Alliance, een internationale inspanning om waterstof-ecosystemen te bevorderen. Met leden zoals AXA, Bank of America, Raven SR, ReCarbon en Total, brengt het initiatief van Hyzon de vraag- en aanbodzijde van de sector op één lijn en bundelt het de gezamenlijke expertise om waterstofmobiliteit met nulemissie tot een realiteit te maken.

Craig Knight, CEO en medeoprichter van Hyzon, verklaarde: “De Utrecht 1.800 voertuigen belofte verbindt en stemt partners langs elke stap van de waardeketen: lo-cale overheden, groene waterstofproducenten, distributeurs, FCEV OEM’s, en klanten. Waterstof zal een belangrijke rol spelen in het koolstofvrij maken van transport; als we ons concentreren op het uitbouwen van het ecosysteem via samenwerkingsverbanden zoals deze en de Hyzon Zero Carbon Alliance, kunnen we onze nuluitstootdoelstellingen veel sneller bereiken.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer