ILT: ‘LED- en xenonverlichting verkocht zonder keurmerk’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

ILT: ‘LED- en xenonverlichting verkocht zonder keurmerk’

Er wordt LED- en xenonverlichting zonder E-merk voor voertuigen verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De lampen zijn niet getest volgens de vereiste normen en zorgen voor oneerlijke concurrentie. Daarom zijn dergelijke lampen niet toegestaan. Om de verkoop te stoppen informeert de ILT de verkopers over de lampen zonder E-merk. Vanaf dit najaar kunnen handelaren inspecties verwachten.

Alle lampen aan de buitenkant van een voertuig moeten over een E-merk beschikken. De fabrikant van de lamp moet aangeven waarvoor de lampen bedoeld zijn en is verantwoordelijk voor het aanvragen van een E-merk. Het produceren van lampen zonder E-merk door fabrikanten is alleen toegestaan als deze lampen zijn bedoeld voor specifieke doeleinden, bijvoorbeeld voor op een racecircuit. Verkopers mogen geen voertuigverlichting zonder E-merk verkopen als deze is bedoeld voor voertuigen op de openbare weg. Automobilisten zijn verantwoordelijk voor het gebruik van goedgekeurde lampen in hun voertuig.

Foto ter illustratie

Het onderzoek richtte zich op de verkoop van voertuigverlichting en specifiek op autolampen met een halogeenvoet (koplamp) of een bajonetvoet (bijvoorbeeld knipperlicht). Uit het onderzoek blijkt dat er xenon- en LED-lampen zonder E-merk verkocht wordt.

De ILT is gestart met het informeren van verkopers. Vanaf dit najaar gaat de ILT weer controleren en handhaven bij verkopers van voertuigverlichting. Voertuigbezitters met verkeerde verlichting kunnen bij controle hiervan beboet worden door de politie.

Het E-merk moet door de fabrikant worden aangevraagd. Het E-merk wordt in Nederland door de RDW verleend. Om een E-merk te krijgen keurt de RDW de lamp bijvoorbeeld op de lichtintensiteit. Ook voert de RDW tests uit op het gebied van kortsluiting, levensduur en overbelasting. Als de lamp deze tests goed doorstaat volgt een E-merk en is gebruik op de openbare weg toegestaan.

Het is onbekend hoeveel van dit soort verlichting zonder keurmerk verkocht is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer