Ga naar hoofdinhoud

Iveco gaat voor 14,92 meter oplegger

Iveco doet in Groot Brittannië en Italïe mee aan testprojecten met het door opleggerbouwer Kögel gepromote 14,92 meter oplegger concept.

In Groot Brittannië is een werkgroep in het leven geroepen waarin naast Iveco ook de transportbedrijven Chamberlain Transport en DHL participeren alsmede brancheorganisatie FTA en trailerbouwer Montracon.  Onlangs waren vertegenwoordigers van de werkroep in Turijn om daar de ervaringen te horen van Duitse
Transporteurs die al sinds 2007 met de 14,9 meter lange trailers rijden. Daar kregen ze ook te horen dat Iveco een soortgelijke werkgroep heeft opgezet in Italië. De werkgroep heet  Progetto Diciotto ofwel Project Achttien, naar de totale combinatielengte. Er doen zes transportbedrijven aan mee waaronder het Arcese, één van Italië’s grootste wegtransportondernemingen. Zij rijden met 14,9 langer opleggers sinds mei van dit jaar. Het geheel staat onder toezicht van de Italiaanse brancheorganisatie ANFIA. De Italiaanse overheid verleende ontheffing. Iveco gaat ervan uit dat de Italiaanse overheid de 18 meter opleggercombinatie  zal toelaten als de proef succesvol is.
De Britse werkgroep hoopt dat de eerste 18 meter combinaties nog deze herfst op de weg komen.  Transporteur Simon Chamberlain zegt er sceptisch tegenover te staan. Hij is vooral bang dat de voordelen van het concept direct in de zakken van de verladers zullen vloeien en dat de vervoerder, die de investeringen moet doen, er weinig wijzer van zal worden.
Wrang is overigens dat de bedenker van het 14,92 meter  concept, de Duitse opleggerproducent Kögel, deze week failliet is gegaan

Bron: Roadtransport

arcese

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer