Veldhuizen transformeert Iveco T-Way tot 10x4 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Veldhuizen transformeert Iveco T-Way tot 10×4

Iveco wil graag haar positie in het bouwtransport uitbreiden. Naast de X-Way offroad modellen levert Iveco ook de T-Way. Dat is een truck voor het bouwtransport, specifiek voor het offroadwerk met bouwdetails zoals de stalen bumper uit drie delen en een opstap achter de cabine. Veldhuizen Trucks heeft nu de af-fabriek 8×4 T-Way voorzien van een luchtgeveerde, liftbare en sturende middelste as.

Het resultaat is een 10×4 met een laag eigen gewicht, een robuuste bouw en een hoog netto laadvermogen. Door de extra as ontstond er een kipper met een totaal terreingewicht van 49 ton op kenteken. Het eigen gewicht van de opgebouwde kipper, compleet met een geïsoleerde Ruizeveld kipperopbouw mét asfaltsnip en milieukleppen bedraagt slechts 18.650 kilo. Dat betekent dus een netto laadvermogen van 30,35 ton.

Paraboolvering

Afgezien van de luchtgeveerde, middelste as is het chassis volledig parabool geveerd. Daarmee is deze Iveco  vooral een robuust voertuig met lage onderhoudskosten door de eenvoudige bouw. Toch heeft het comfort niet te lijden onder deze keuze. De truck rijdt zelfs in onbeladen toestand opvallend comfortabel. Voor een korte draaicirkel werd wielbasis ingekort en de uitlaat aan het chassis verplaatst. Verder werd er een verplichte front underrun protectie (FUPS) aangebracht onder de bumper.

32 tons tandemstel

Het nieuwe aangedreven tandemstel van Iveco is technisch goed voor 32 ton. Dit nieuwe tandemstel is lichter, onder meer door de toepassing van schijfremmen. Verder is er veel aandacht besteed aan het verminderen van interne wrijving in de assen, onder meer door een speciale olie toe te passen. De aandrijflijn bestaat uit de 510 pk sterke 13 liter Cursor krachtbron, dus zonder EGR of actief roetfilter. Deze techniek past bij het robuuste ontwerp van de T-Way, want geen EGR betekent volgens Iveco lagere onderhoudskosten.

Offroad software

Als versnellingsbak is er gekozen voor de 16 traps ZF TraXon met offroadsoftware. Daarmee is het schakelen tussen voor- en achteruit razendsnel mogelijk, zonder eerst voor neutraal te kiezen. Reuze handig in het terrein, als er even gespeeld moet worden om weg te komen. Het aangedreven tandemstel is overigens voorzien van langs- en dwars sperren die eenvoudig met een draaiknop in te schakelen zijn. De Iveco T-Way is leverbaar met de getoonde dagcabine of met een slaapcabine.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer