Ga naar hoofdinhoud

‘Kartel truckfabrikanten 14 jaar operationeel’

Zes Europese truckfabrikanten hebben 14 jaar, van 1997 tot 2011 lang afspraken gemaakt over het invoeren van nieuwe trucktechnologie. Dat meldt Financial Times dat de aanklacht in handen heeft gekregen.

kartelDe aanklacht beschrijft de schaal en duur van de afspraken gedurende januari 1997 en januari 2011 tussen DAF, Daimler, Iveco, MAN, Scania en Volvo, dat ook Renault Trucks in handen heeft. MAN wordt overigens gekenmerkt als klokkenluider in deze zaak. “Alle fabrikanten hebben direct deelgenomen, voor de volledige duur en hebben actief bijgedragen aan onderlinge afspraken”, aldus het document. De afspraken zouden voornamelijk gaan over de timing en prijsstijgingen rondom de introductie van nieuwe emissietechnologie. Genoemd worden afspraken rond Euro 3 en andere emissies in 2000.

Volgens Financial Times kwamen details van de prijsafspraken naar voren toen de truckfabrikanten samenspanden om de regelgeving rond maten en gewichten te vertragen. Daimler en Volvo hebben respectievelijk al 600 en 400 miljoen euro gereserveerd voor boetes. Dat die boetes eraan komen lijkt onontkoombaar. Margrethe Vestager, de commissaris voor mededinging, heeft al gezegd dat schikkingen niet voor de hand liggen als “ernstige overtredingen van de concurrentieregels vastgesteld worden”.

FT heeft bij de truckfabrikanten gevraagd om commentaar maar die wilden lopende het onderzoek niet reageren. Ook ontkennen ze beweringen van de Europese Commissie, die in een eerder dit jaar gepubliceerd document beweerde dat truckfabrikanten niet alles zouden hebben gedaan om brandstofefficiency van trucks te verbeteren. Volgens de truckfabrikanten zijn er juist wel verbeteringen op dit vlak behaald, ondanks sterke vermindering van uitstoot van roetdeeltjes en NOx.

Bron: Financial Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer