Ga naar hoofdinhoud

Knapen: “Schuifvloertrailer heeft nog veel potentieel”

Knapen behoort tot de Europese Top Drie als het gaat om de ontwikkeling en fabricage van lichtgewicht opleggers met schuifvloersysteem. Jandrik Knapen vertelt TTM.nl hoe het bedrijf de crisis doorkwam en wat de plannen voor de nabije toekomst zijn.

knapen “Ja, ik ben wel familie van de oprichter – een neef om precies te zijn – maar geen aandeelhouder” reageert sales manager Jandrik Knapen op TTM.nl’s vraag naar zijn relatie met grondlegger Piet Knapen. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot de jaren zeventig, maar de feitelijke basis werd gelegd in het jaar 1984 toen Piet Knapen zelfstandig verder ging met de bouw van lichtgewicht kippers. Hij exporteerde die vooral naar Duitsland en Zwitserland. In 1987 maakte Knapen kennis met het Cargo Floor  schuifvloersysteem en betrekkelijk kort daarna werd de eerste Knapen trailer met een dergelijk systeem gebouwd en verkocht.
Piet Knapen verkocht zijn bedrijf in 2006 aan het toen vierkoppige management. Inmiddels is Peter Joosten de enige aandeelhouder en tevens algemeen directeur van het bedrijf. In 2003 was al het besluit genomen om tot specialisatie op trailers met een schuifvloer systeem over te gaan. De productie van gewone kippers werd gestopt. Jandrik Knapen:  “We hebben tijdens het dieptepunt van de economische crisis korte tijd overwogen om toch weer kippers te gaan bouwen. We hebben dat niet gedaan, omdat we niet zeker wisten of we het vereiste volume van 400 tot 500 stuks per jaar zouden kunnen halen.” Voor Knapen Trailers begon de economische crisis met het inzakken van de export naar Groot-Brittannië. Het jaar daarop zakte de productie terug tot bijna de helft van de 500 tot 600 voertuigen die bij het Deurnese bedrijf in een normaal jaar van de band rollen. Op dit moment trekken de verkopen weer aan. Knapen boekte recent voor drie grotere klanten orders van in totaal 55 voertuigen. Er zijn zelfs al weer bescheiden levertijden.
Geen ontslagen
Het is Knapen Trailers gelukt om tijdens de crisis gedwongen ontslagen te voorkomen. Dat was onder andere mogelijk doordat men de fabricage van bepaalde producten die eerder waren uitbesteed, weer zelf ging doen. Jandrik Knapen: “We zijn op dit moment blij dat we dat konden doen want het krijgen van goede vakmensen is nu al weer een probleem! Het zelf opleiden is trouwens ook een mogelijkheid, maar dat kost wel tijd. We letten overigens in alle gevallen bij het aantrekken van personeel scherp op de mentaliteit van de mensen die we aannemen, want we zijn erg zuinig op onze goede bedrijfscultuur. We zijn qua gemiddelde leeftijd van het personeel en leiding een jong bedrijf. De meesten zijn onder of rond de veertig.”
Innovatie
Knapen Trailers is zeer actief als het gaat om het verder ontwikkelen van de producten. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de klanten of met de dealers. Vrijwel alle Knapen trailers worden klantspecifiek gebouwd. Een mooi voorbeeld van innovatie exposeerde Knapen op de recente Carrosserie Vakdagen in Hardenberg. Samen met TRIDEC ontwikkelde men een hydraulisch gestuurde fusee-as die geheel zonder elektronica werkt. “Voordeel is vooral dat de besturing veel sneller reageert dan bij elektronische besturing”, zegt Jandrik Knapen. Het systeem werkt met een hydraulische cilinder die gekoppeld is aan de draaikrans, en die de stuurdruk levert. Voor de werkdruk wordt gebruik gemaakt van de toch al aanwezige hydraulische installatie ten behoeve van de schuifvloer. De in Hardenberg geëxposeerde oplegger had een middelste as die gelift kan worden, waardoor een uiterst korte draaicirkel wordt bereikt. Jandrik Knapen: “Verder heb je ten opzichte van de mechanische besturing het voordeel dat je een lager eigen gewicht hebt en geen hoogte verliest. We kunnen dan ook een schuifvloertrailer bouwen met 92 kuub laadvolume en een eigen gewicht van 8,5 ton. We monteren 10 tons assen.”
Afzetmogelijkheden
Ook als het gaat om de afzet van en de service aan schuifvloertrailers is er bij Knapen het nodige in beweging. Knapen beschikt over een uitgebreid dealernetwerk in elf landen, verspreid over drie continenten. Ofschoon 80% van de omzet in het buitenland wordt gerealiseerd besteedt men ook veel aandacht aan de Nederlandse markt. Zo richtte men speciaal voor verhuur en leasing Trailned op. De meest recente ontwikkeling is de oprichting van Trailned Noord. De daar werkende Cor Bruining en Iwan Hoen hebben jaren bij trailerbouwer Bulthuis gewerkt en kennen de Noordnederlandse transportmarkt zeer goed. Naast de verkoop van de speciaal-opleggers van HRD uit het Duitse Emlichheim verkopen zij ook Knapen trailers. Bedoeling is dat de verkoop van de HRD opleggers straks ook door Trailned in Zuid-Nederland ter hand zal worden genomen. Verder beschikt Knapen in Deurne over een aparte vestiging voor service en onderhoud. Jandrik Knapen: “We doen daar alle reparatie, zowel gepland als ongepland en bouwen er de hydraulische installatie op trekkers waar een schuifvloer oplegger achter komt. We hebben daarvoor een uitgekiend systeem ontwikkeld waardoor de klant zijn trekker ’s ochtend kan brengen en de klus nog de zelfde dag is geklaard!” 
Bredere basis
Op de vraag of het niet riskant is dat Knapen zo sterk op één product leunt, zegt Jandrik Knapen: “Wij zien het als onze kracht dat we ons binnen het segment van de schuifvloeroplegger hebben gepositioneerd als een leverancier van kwalitatief hoogwaardige en innovatieve producten. Als je verder kijkt naar de zo even genoemde activiteiten op het gebied van leasing, verhuur en onderhoud, dan hebben we binnen die specialisatie onze basis  behoorlijk verbreed. Verder maken we naast trailers ook andere producten, zoals aluminium vloeren voor de veeopleggers en aanhangwagens van Berdex. Daarnaast kijken we uiteraard voortdurend of er andere vakgebieden of markten zijn waar we onze specialiteit, het op een hoogwaardige manier verwerken van aluminium, kunnen aanwenden. Op dit moment zijn twee man permanent bezig met dat soort ontwikkelingen. Een aardig voorbeeld van een product voor een andere sector is de aluminium sloep die we hebben ontwikkeld en gebouwd. Als zulke nieuwe activiteiten zich verder ontwikkelen denk ik dat die te zijner tijd wel in een apart bedrijf worden ondergebracht.”

knapen

 

knapen

knapen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer