Ga naar hoofdinhoud

Aandeelhouders Scania klagen over houding VW

Een groep die aandeelhouders van Scania vertegenwoordigt wil een onderzoek instellen waaruit moet blijken hoe Scania-grootaandeelhouder Volkswagen synergievoordelen uit de banden met Scania en MAN wil halen.

MAN - VW - ScaniaDe aandeelhouders zijn bang dat de waarde van de Scania aandelen zal afnemen als Volkswagen daadwerkelijk onderdelen van Scania’s, MAN’s en Volkswagens eigen bedrijfsauto-activiteiten samen gaan voegen en naar verluidt zo 200 miljoen euro per jaar wil besparen. De houding van Volkswagen naar andere Scania-aandeelhouders wordt al langer als star ervaren. “VW ging al eerder een olifant door de porseleinkast, en we zijn bang dat dit nu weer zo is”, aldus Carl Rosen van de Zweedse Aandeelhouders Associatie.

Rosen zegt zich zorgen te maken dat de ‘synergie’ inhoudt dat technologie, handelsgeheimen en andere waardevolle onderdelen van Scania naar andere delen van het VW imperium zullen gaan zonder dat de aandeelhouders daar van profiteren. “Je kan niet de handelsgeheimen van een onderneming pakken zonder daar voor te betalen”, aldus Rosen. Rosen moet 10 procent van de aandeelhouders achter zich hebben om een formeel onderzoek te kunnen starten. Volgens Scania-woordvoerder Hans Ake Danielsson is alles ‘wat Scania doet bedoeld om ook alle aandeelhouders van te laten profiteren.’

Het is overigens geen geheim dat Scania en MAN problemen ondervinden met het samenvoegen van de firma’s onder de hoed van VW. Insiders vertellen al langer aan TTM.nl dat ‘ego’s’ in de weg staan bij het delen van technologie, en als dat delen van technologie dan overeengekomen is het in de praktijk lang niet altijd direct toepasbaar is. Zij verwachten dat er waarschijnlijk wel een truckgeneratie overheen gaat voordat technologie binnen de VW groep op grote schaal gedeeld wordt.

Bron: Wall Street Journal

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer