MAN bouwt accufabriek in Nürnberg • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

MAN bouwt accufabriek in Nürnberg

Op de plek waar meer dan een eeuw vrachtwagens en (diesel)motoren werden gebouwd, het Duitse Nürnberg, gaat truckfabrikant MAN een accufabriek bouwen. De fabriek moet vanaf 2025 operationeel zijn; er is een investering van meer dan 100 miljoen euro mee gemoeid.

Vanaf begin 2025 zal MAN Truck & Bus in zijn vestiging in Nürnberg op grote schaal accu’s voor elektrische vrachtwagens en bussen produceren. Daartoe zal het bedrijf in de komende vijf jaar ongeveer 100 miljoen euro investeren in de traditioneel productielocatie voor verbrandingsmotoren. De productiecapaciteiten zullen worden uitgebreid tot meer dan 100.000 accu’s per jaar. De investeringen in de ontwikkeling van de accuproductie zullen 350 banen veiligstellen. Dit belangrijke investeringsbesluit werd genomen in nauwe samenwerking tussen de onderneming en de werknemersvertegenwoordigers en met de actieve steun van de Beierse politiek. Het besluit geeft de traditionele vestigingsplaats Nürnberg een duidelijk perspectief voor de toekomst.

Aanvankelijk zullen de accu’s manueel worden vervaardigd in een kleine serieproductie gedurende ongeveer twee en een half jaar. De start van de grootschalige productie is gepland voor medio 2023 en de voltooiing voor eind 2024. MAN legt hiermee de basis voor de grootschalige industrialisatie van elektrische aandrijfsystemen voor vrachtwagens en bussen. De fabrikant van bedrijfsvoertuigen krijgt steun van de Beierse deelstaatregering, die voor de periode 2023 tot 2027 een bijdrage van ongeveer 30 miljoen euro heeft toegezegd voor de financiering van onderzoek en technologie op energiegebied, op voorwaarde dat aan de financierings- en budgettaire vereisten wordt voldaan. Deze middelen zullen worden gebruikt voor onderzoek op het gebied van accu-assemblage, celchemie en -ontwikkeling, veiligheid, en uiteindelijk accurecycling om de duurzaamheid van de aandrijfwijze te waarborgen.

Alexander Vlaskamp, voorzitter van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus: “We beginnen nu met de industrialisering van elektromobiliteit en gaan verder op onze weg naar klimaatneutrale mobiliteit in bedrijfsvoertuigen. Het is een baanbrekende locatie- en investeringsbeslissing voor de komende decennia. Tegelijkertijd maakt het deel uit van de transformatie van MAN tot een aanbieder van duurzame transportoplossingen. Dit effent nu de weg voor een bedrijfsvoertuigen e-cluster “made in Bavaria”, bestaande uit de productie van e-trucks bij MAN in München, batterijproductie in Nürnberg, onderzoek & ontwikkeling op beide locaties en uitstekende samenwerking met de respectieve hogescholen, universiteiten en instituten. Met onze investeringsbeslissing stellen we ongeveer 350 banen veilig in de vestiging in Nürnberg en honderden, zo niet duizenden banen in Duitsland. Dergelijke belangrijke beslissingen kunnen alleen worden genomen in nauwe samenwerking met alle betrokken partijen van werkgevers- en werknemerszijde en met de politiek.”

Markus Wansch, voorzitter van de ondernemingsraad in Nürnberg en vice-voorzitter van de algemene en groepsondernemingsraad, voegt hieraan toe: “Onze industrie ondergaat een grondige transformatie. Onze werknemers vragen zich terecht af: Wat zijn de perspectieven? Daarom is het zo goed nieuws dat we er samen in geslaagd zijn om in Nürnberg een serieproductie van batterijen op te zetten. Dit toont aan dat de toekomst van Nürnberg als vestigingsplaats ook zal rusten op de pijler van de elektromobiliteit.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer