MAN pakt flink uit op Bauma • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

MAN pakt flink uit op Bauma

MAN toont een fiks aantal aandrijflijninnovaties en bouwsegment-specifieke productupgrades tijdens de Bauma 2019, de grootste beurs ter wereld voor de bouw. Deze beurs vindt van 8 tot en met 14 april 2019 plaats in München. De elf voertuigen van MAN worden gepresenteerd op stand 325 in hal B4, alsmede op een outdoor-stand bij dezelfde hal.

MAN breidt zijn productaanbod uit met een 8×4 truck mixer-chassis met een bijzonder hoge laadcapaciteit die te danken is aan de gewichtsreductie van tal van nevenaggregaten. MAN introduceerde het lichtgewicht hypoïde tandemstel tijdens de bauma in 2016. Dit tandemstel levert een gewichtsbesparing van 180 kilogram ten opzichte van het tot dan toe gemonteerde tandemstel met 13 ton hypoïde assen. Dankzij de nieuwe MAN D15 motor die nu beschikbaar is, wordt het gewicht van het chassis met nog eens 230 kilogram verlaagd. Dit zorgt voor circa 410 kilo extra laadvermogen – een grote stap voorwaarts met het oog op efficiënt transport.

Het kant en klare betonmixer-chassis weegt circa 8,95 ton en kan toegelaten worden als terreinvoertuig in de categorie N3G met een standaard bouwhoogte en met 315/80 R22.5 banden, en dat zelfs met deze nieuwe hypoïde assen. Een groot voordeel voor de inzet van deze betonmixer. Voor de chauffeur en de bouwondernemers is het belangrijk om te weten dat MAN deze gewichtsreductie heeft gerealiseerd zonder concessies te doen op het gebied van uitrusting of cabinecomfort.

Dezelfde optimalisatie qua laadvermogen is met de keuze voor de nieuwe D15 motor mogelijk bij de 6×4 en 8×4 kippers uit de MAN TGS-serie. Ook bij deze modellen zorgen de nieuwe D15-motor en de optie van een lichtgewicht hypoïde tandemas voor een gewichtsreductie van circa 410 kilogram.

De MAN TGE-serie vormt een uitbreiding van het MAN vrachtwagenportfolio met toegestane totaalgewichten van 3,0 tot 5,5 ton. Voordat de MAN TGE geïntroduceerd werd begon het leveringsprogramma van MAN met de TGL bij 7,5 ton. Het huidige omvangrijke productportfolio omvat bestelwagens, combi-vans met ruiten en chassisuitvoeringen met enkele cabine of crew cab. Er is keuze uit twee wielbases, drie achteroverbouwlengtes, drie dakhoogtes en drie aandrijflijnvarianten: voorwielaandrijving, achterwielaandrijving en vierwielaandrijving. De tweelitermotor is leverbaar in vier vermogensvarianten, van 102 pk tot 177 pk.

De nieuwe MAN truckmotorenserie voor modeljaar 2019 voldoet aan de Euro 6-d norm en omvat 15 vermogensvarianten, tussen de 160 pk en 640 pk. De nieuwe D15 9-liter motor vervangt de succesvolle D20-serie met 10,5 liter inhoud. De zescilinder lijnmotor levert meer vermogen, en is bovendien lichter en zuiniger, onder andere door de kleinere cilinderinhoud. Het lage gewicht van de motor is een groot voordeel bij toepassingen waar hoge laadvermogens een pré zijn. Het laadvermogen is met circa 230 kilogram toegenomen.

Met drie vermogensvarianten – 330 pk, 360 pk en 400 pk – is de D15-motor gepositioneerd tussen de 320 pk 6-cilinder D08 6,9-liter motor en de D26 12,4-liter motor met 430 pk. De cilinderinhoud van de D15 zescilinder lijnmotor met Common Rail injectie is 9.037 cc. Het maximumkoppel bedraagt 1.600 Nm bij de 330 pk , 1.700 Nm bij de 360 pk en 1.800 Nm bij de 400 pk uitvoering. Voor veilige afdalingen is een maximaal motorremvermogen van 350 kW verkrijgbaar met de Turbo EVBec. Het Common Rail injectiesysteem werkt met een maximale injectiedruk van 2.500 bar. Dat helpt samen met nevenaggregaten – die alleen worden ingeschakeld als ze echt nodig zijn, zoals de dynamo en de luchtcompressor – bij het reduceren van het brandstofverbruik.

Aangezien AdBlue tegenwoordig zonder beperkingen leverbaar is, heeft MAN besloten om voor de motorreeks D15 uitsluitend gebruik te maken van het SCR uitlaatgas-nabehandelingssysteem.

Vanzelfsprekend gaan alle andere MAN-motoren – D08, D26 en D38 – in de loop van 2019 in Euro 6-d versies op de markt komen. De vernieuwde D26-motoren leveren 10 pk meer en 100 Nm extra koppel ten opzichte van de vorige Euro 6c versies. De vermogens zijn nu zodoende 430 pk, 470 pk en 510 pk.

Sinds 2002 levert MAN adaptieve cruise control (ACC) waarbij de afstand tot de voorligger automatisch geregeld werd in het bereik van 25 tot 90 km/uur. Afgelopen jaar werd de zogenaamde Stop & Go functie toegevoegd op de trekker met TipMatic 12 + 2 transmissie, waardoor het systeem ook onder de 25 km/uur en tot stilstand werkt. In de loop van 2019 komt het systeem beschikbaar op een groot aantal modellen met de TipMatic 12 transmissie, waaronder voor de MAN TGS- en TGX-serie die worden gebruikt in de bouwsector. Binnen een snelheidsbereik van 0 tot 25 km/u houdt ACC Stop & Go een vaste afstand aan tot de voorligger en indien nodig remt het af tot stilstand. Na een korte stop van maximaal twee seconden trekt het voertuig automatisch weer op. Als het voertuig langer stilstaat, kan de bestuurder het gaspedaal bedienen of een knop op het multifunctionele stuurwiel indrukken om weer weg te rijden.

Dit jaar introduceert MAN ComfortSteering op de TGM, TGS en TGX die zijn voorzien van de nieuwe Euro 6d motoren. Dit actieve besturingssysteem assisteert de bestuurder door de stuurkrachten aan te passen op basis van de gereden snelheid. Dit systeem vormt ook de technische basis voor Lane ReturnAssist (LRA). Als de chauffeur per ongeluk de rijbaan verlaat zonder richting aan te geven, wordt LRA ingeschakeld. Dat stuurt het voertuig vervolgens automatisch en zelfstandig terug naar de oorspronkelijke rijbaan.

Een aantal trucks op de MAN-stand is voorzien van het VAS Video Manoeuvring System, dat de chauffeur de dode hoeken voor en rechts naast het voertuig toont, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan bij het afslaan of manoeuvreren. Het systeem assisteert de chauffeur door extra zicht te creëren naast de achteruitkijkspiegel aan de hand van een display dat is aangebracht op de A-stijl of het display op het dashboard, dat een beeld geeft van het dode-hoekgedeelte naast het voertuig. Een groothoekcamera naast de cabine legt het beeld vast. Het systeem geeft door middel van bewegingssensoren aan de voor- en rechterzijde van het voertuig een akoestisch en optische melding via LED wanneer er gevaar dreigt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer