Dat een elektrische truck stiller is dan een dieseltruck ligt natuurlijk voor de hand. Maar hoeveel stiller is dat precies. Truckfabrikant MAN zocht het uit door deel te nemen aan de ‘Mobility Study on Low-Noise Logistics’ van het Fraunhofer Instituur.
Het doel is om normen te ontwikkelen voor het meten van geluidsemissies tijdens leveringen. MAN nam deel aan de praktijkmetingen met geselecteerde voertuigen met een preproductievoertuig van de nieuwe MAN eTruck, die in 2024 voor het eerst aan klanten zal worden geleverd. Het resultaat: elektrische trucks worden – vooral bij lage snelheden – ervaren als slechts ongeveer half zo luid als vergelijkbare dieseltrucks.
“Gebaseerd op de metingen is het niveau voor de eTruck ongeveer 6 dB lager bij een constante snelheid van 20 km/u. Als hierbij rekening wordt gehouden met het feit dat de hier gemeten dieseltruck ongeveer 5 dB stiller is bij 20 km/u dan de typische benadering uit de literatuur, neemt het verschil tussen de eTruck en de benadering uit de literatuur toe tot 11 dB. De eTruck is dus qua auditieve indruk ongeveer half zo luid als een klassieke dieseltruck. Voor de versnelde aanpak was er een nog significanter niveauverschil tussen de twee trucks van 12 dB,” legt Michael Wirtz, projectmanager van de metingen bij Peutz Consult GmbH, uit. Om de geluidsontwikkeling van de MAN eTruck nog beter te kunnen classificeren, trekt Wirtz een vergelijking met conventioneel aangedreven personenwagens: “Met een geluidsvermogen van ongeveer 49 dB(A)/m bij 20 km/u is de eTruck slechts 1dB ‘luider’ dan de personenauto met 48 dB(A)/m.”

Dr. Christoph Jeßberger, Product Strategy Manager bij MAN, maakt ook een positieve balans op: “Met de MAN eTruck willen we een positieve bijdrage leveren aan mens en natuur. Dat doen we in de eerste plaats met de lokale emissievrijheid, maar ook met de duidelijk waarneembare geluidsreductie. De metingen tonen het aan: Onze nieuwe MAN eTrucks kunnen ook buiten de spitsuren worden ingezet, d.w.z. ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg. Dit betekent dat ze een zeer breed toepassingsgebied en een hoge mate van flexibiliteit voor onze klanten openen. Dit betekent gebruik tot 24 uur per dag, 7 dagen per week – op voorwaarde dat het wettelijke kader aanwezig is.”
Het belang van deze inspanningen blijkt uit de vereisten voor geluids- en geluidsisolatie in veel goedkeuringsprocedures. Nederland heeft bijvoorbeeld de PIEK-norm voor geluidsisolatie ontwikkeld. Om een certificering te krijgen – bijvoorbeeld voor nachtelijke leveringen – worden vrachtwagens en het transportmaterieel akoestisch getest. Ze mogen de voorgeschreven decibellimieten niet overschrijden op een afstand van 7,5 meter. In Duitsland worden geluidsimmissies beoordeeld volgens de TA Lärm (Technische Instructies voor Geluidsbescherming).
“Er is momenteel geen marktoverzicht of gestandaardiseerde informatie over geluidsemissies van bedrijfsvoertuigen met alternatieve aandrijving die worden gebruikt in de logistiek in Duitsland,” zegt Daniela Kirsch, projectmanager bij Fraunhofer IML, over het probleem in Duitsland. “Daarom hebben we een oplossing nodig zoals het PIEK-certificaat dat bedrijven kunnen gebruiken ter oriëntatie.”
Het verkrijgen van nieuwe vergunningen voor leveringen ’s nachts of tijdens daluren is vandaag de dag nog vaak moeilijk, omdat er een gebrek is aan waarden die administraties kunnen gebruiken ter oriëntatie. “Door een handleiding op te stellen over geluidsemissies van vrachtwagens met alternatieve aandrijfsystemen tijdens leveringen in stedelijke gebieden, willen we het werk van gemeenten en vergunningverlenende instanties vergemakkelijken. We hebben gemerkt dat ze gegevens en meetwaarden missen als ze bijvoorbeeld moeten beslissen over nachtelijke leveringen in stedelijke gebieden,” zegt Kirsch. Het Fraunhofer-onderzoek naar geluidsarme logistiek wil daar verandering in brengen.

De studie wordt naar verwachting begin 2024 gepubliceerd. De gegevens hiervoor werden onder andere verzameld tijdens een reeks metingen op de MAN testbaan in München. Experts stuurden de MAN eTruck en een conventionele MAN TGX 18.510 met dieselmotor van dezelfde gewichtsklasse de baan op en maten hun geluidsniveaus. De trucks in kwestie waren opleggers met een totaalgewicht van 40 ton. Medewerkers van het erkende meetcentrum Peutz Consult GmbH voerden de metingen uit namens Fraunhofer IML. Ze stelden gekalibreerde handheld geluidsniveaumeters op aan de rechter- en linkerkant van de rijbaan, elk op een afstand van 7,5 m.
Op de MAN-testbaan werden verschillende scenario’s gesimuleerd en hun geluidsemissies gemeten: Ten eerste rijden bij 20 km/u met het AVAS akoestische waarschuwingssysteem ingeschakeld – hierbij worden kunstmatige rijgeluiden gemaakt omdat het afrolgeluid van de banden alleen duidelijk hoorbaar is boven een snelheid van ongeveer 20 km/u. Verdere metingen werden uitgevoerd bij 30 km/u en bij achteruitrijden met het achteruitrijwaarschuwingssysteem in- en uitgeschakeld. Daarnaast werden gegevens verzameld over de versnelde nadering. Elke meting werd minstens tien keer uitgevoerd.
De gemeten waarden tussen de verschillende trucks en manoeuvres vatte MAN samen in onderstaande tabel.
New MAN eTruck | MAN TGX 18.510 | Difference | |
Reverse (with/without warning tone) | 47,8/45,7 dB(A) | 60,9/60,1 dB(A) | -13,1/14,4 dB(A) |
Accelerated pass by | 50,4 dB(A) | 62,4 dB(A) | -12 dB(A) |
Smooth ride 20 km/h | 48,9 dB(A) | 54,7 dB(A) | -5,8 dB(A) |
Smooth ride 30 km/h | 52 dB(A) | 56 dB(A) | -4 dB(A) |
