Ga naar hoofdinhoud

Positie VW CEO Winterkorn wankelt na emissieschandaal

Maandag 21 september gaat bij Volkswagen AG  de geschiedenis in als een zwarte dag. Niet alleen kwam aan het licht dat het bedrijf met emissies heeft gesjoemeld in de VS, de waarde van het bedrijf kelderde in één dag met 16 miljard euro naar 60 miljard euro. Interessant wordt om te zien of CEO Martin Winterkorn dit debacle overleeft.

winterkornHet Amerikaanse EPA heeft blootgelegd dat 2.0 liter dieselmotoren van Volkswagen veel vuiler zijn dan wat bij officiële metingen naar buiten kwam. VW heeft namelijk software geïnstalleerd die bij officiële metingen de emissie beperkte, maar die buiten die metingen niet werkte, waardoor de werkelijke emissie dus veel hoger was.

Letterlijk een smerig trucje van VW dus. Mogelijk ontvangt VW van de Amerikaanse autoriteiten een boete van zo’n 33.000 euro per gefraudeerde auto, wat kan oplopen tot 16 miljard euro. Dat is wel een heel hoge boete, ook gezien de omvang van de milieu-impact. Die is namelijk beperkt, want diesels zijn in de VS nog altijd niet geliefd. Naar schatting verkocht VW van de gewraakte motor in zes jaar tijd nog geen half miljoen exemplaren.

Interessant wordt het om te weten of VW ook in Europa gefraudeerd heeft. Het bedrijf heeft zich fors moeten inspannen om Euro 6 – eisen te behalen bij zowel personen- als bedrijfsauto’s. Reken er maar op dat Europese autoriteiten ook hier een onderzoek instellen.

Dit emissieschandaal heeft zo’n impact dat het zeker is dat er koppen gaan rollen bij Volkswagen. Het wrange is dat het Martin Winterkorn zijn positie als CEO kan kosten. Juist Winterkorn, die eerder dit jaar door Ferdinand Piech geprobeerd werd te wippen maar overleefde. Winterkorn kreeg weliswaar recent een contractverlenging aangeboden tot 2018, maar dat is nog niet definitief. Komende vrijdag wordt dat contract nog besproken in de Raad van Bestuur van Volkswagen AG. Zeker is dat er niet zonder discussie een handtekening onder het papier zal worden gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer