Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – MAN test eTruck in winters Zweden

Onlangs zagen we al Mercedes-Benz dat in winterse omstandigheden nieuwe elektrische trucks testte, TTM.nl deed het zelf met Scania in Noorwegen, en nu is MAN in Zweden bezig geweest om te zien hoe de nieuwe eTruck zich houdt in arctische omstandigheden. In 2024 komt de MAN eTruck op de markt.

“De wintertests waren een compleet succes. Onze ingenieurs hebben de nieuwe eTruck dag en nacht onder de zwaarste omstandigheden op de proef gesteld. Het kwaliteitsniveau is al extreem hoog en het ontwikkelingsteam werkt met veel passie aan de verdere tests om onze klanten te voorzien van een optimaal product voor de omschakeling naar CO2-vrij vrachtvervoer over de weg”, zegt dr. Frederik Zohm, lid van de Raad van Bestuur voor Onderzoek en Ontwikkeling bij MAN Trucks & Bus.

Ongeveer 30 testingenieurs trotseerden de poolwinter met vrieskou, sneeuwstormen en slechts enkele uren daglicht gedurende ongeveer vier maanden om de nieuwe MAN eTruck verder in de richting van serieproductie te brengen. Daarbij testten ze het algemene energiebeheer, de koeling en het thermisch gedrag van de batterijpakketten, de interactie en besturing van de aandrijflijncomponenten en het laadgedrag onder de extreme winterse omstandigheden, onder andere op vier prototypes met verschillende batterij-, e-motor-, transmissie-, as- en cabineconfiguraties van de latere serieproductie.

“Interdisciplinaire teams zijn de sleutel om de eTruck klaar te maken voor alle eisen en bedrijfsomstandigheden van de klant. Ons doel is een groot deel van de huidige een groot deel van het huidige toepassingsportfolio elektrisch af te dekken met de nieuwe eTruck. Het CO2-vrije langeafstandsvervoer van gekoelde goederen in de klassieke opleggercombinatie wordt net zo mogelijk als het ophalen van melk bij de biologische boer met de voedseltankwagen of de geluids- en emissievrije afvalverwerking in de stad”, verklaart Rainer Miksch, Vice President Vehicle Testing, MAN Truck & Bus.

De wintertest was slechts het begin van een reeks talrijke voertuig- en onderdelen die de nieuwe MAN eTruck op de proef zullen stellen tot aan zijn marktintroductie. Batterijen moeten hun weerstand tegen open vuur, onderdompeling in water en een vrije val op de grond bewijzen. Het gehele voertuig moet veeleisende crashtests doorstaan, maar ook geluidsmetingen en tests inzake elektromagnetische compatibiliteit zijn slechts enkele van de vele komende validaties die de truck klaarmaken voor serieproductie.

Bovendien zal de nieuwe eTruck vele honderdduizenden kilo’s afleggen tijdens continu gebruik op de Europese wegen. Naast wintertests gaat het ook om zogeheten hot-land tests in Zuid-Spanje met buitentemperaturen van ruim boven de 40 graden en sterk zonlicht, waardoor waardoor componenten extreem worden verwarmd en zeer specifieke eisen worden gesteld aan de temperatuurregeling van de accu’s, het laadmanagementsysteem en en de componenten van de aandrijflijn, zoals Rainer Miksch benadrukt: “Het voldoen aan de soms extreem verschillende bedrijfsomstandigheden voor de verschillende toepassingen van onze klanten is de kunst van de ontwikkeling van bedrijfsvoertuigen. Maar nu de eTruck in de wintertest ruimschoots aan onze verwachtingen heeft voldaan, kijkt het hele test- en ontwikkelingsteam al uit naar de komende  validaties en zomertests om een stap weer een stap dichter bij grootschalige productie van de elektrische truck te komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer