Volkswagen (be)vestigt truckholding • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Volkswagen (be)vestigt truckholding

Het verhaal deed al langer de ronde, maar nu is het officieel: Volkswagen heeft een holding opgezet waarin het alle truck- en bestelautoactiviteiten onderbrengt. Binnen deze Truck & Bus GmbH behouden MAN en Scania hun eigen onafhankelijkheid en identiteit, zegt Andreas Renschler, die de nieuwe holding gaat besturen.

Andreas_RenschlerVW was al langer bezig met het creëren van een kader waarin alle bedrijfsvoertuigen passen. Truck & Bus GmbH is een nieuwe holding voor MAN en Scania trucks en bussen. De aandelen van Scania AB die Volkswagen in handen heeft worden overgedragen aan Truck & Bus GmbH.  De volledige dochtermaatschappij van Volkswagen bezit al 75,28 procent van de stemrechten in MAN SE. De nieuwe holding zal processen begeleiden die moeten leiden tot het realiseren van het volledige potentieel aan synergie van Scania en MAN. Juist dat kwam tot op heden niet goed uit de verf. Truck & Bus GmbH zal worden geleid door Andreas Renschler (rechts), lid van de Raad van Bestuur van Volkswagen AG. De raad van commissarissen, zal worden voorgezeten door Prof. Dr. Martin Winterkorn, CEO van Volkswagen: “MAN en Scania zijn sterke, succesvolle merken met een wereldwijde reputatie. Het is onze duidelijke doelstelling om wereldkampioen te worden in vrachtwagens en bussen. Samen met onze medewerkers willen we naar de top van de industrie.”

Het opzetten van de holding is een belangrijke mijlpaal in dat streven. “We willen de holding brengen naar de top van de industrie als het gaat om winstgevendheid, technologieën en, bovenal, de tevredenheid van de klant. Het samenbrengen van onze truckmerken onder één dak betekent dat we nog ons nog sterker kunnen richten op de behoeften van de truck- en busbusiness. We kunnen nu sneller beslissingen maken”, aldus de nieuwe, van Daimler overgestapte baas Renschler. Hij benadrukt dat MAN en Scania zelfstandige merken. “Dat is geheel in lijn met het basisprincipe van Volkswagen.” Vanuit Truck & Bus GmbH wordt de samenwerking tussen MAN Truck & Bus AG, MAN Latin America en Scania geleid. De CEO’s van deze bedrijven zullen worden vertegenwoordigd in het bestuur van Truck & Bus GmbH. Het doel daarvan is om de strategie, ontwikkeling, human resources, inkoop en andere kwesties rond de merken te coördineren. Dit zal leiden tot kortere communicatielijnen tussen de merken, daardoor snellere besluitvorming en uiteindelijk snellere implementatie.

De nieuwe holding kan op de steun rekenen van de ondernemingsraad van Volkswagen. Voorzitter Bernd Osterloh: “Met deze stap versterkt het bedrijf de medezeggenschapsrechten van de werknemers. Voor de eerste keer in een raad van commissarissen, zullen vertegenwoordigers van de werknemers van MAN, Scania en Volkswagen zitting in die RvC mogen nemen om de juiste strategieën voor onze geïntegreerde bedrijfsvoertuigengroep r te bespreken met de aandeelhouders. Daarbij zullen we, zoals altijd, ervoor zorg dragen dat er een evenwicht is tussen economische efficiëntie en baanzekerheid.” Osterloh neemt zelf zitting in de RvC worden. Hij zal worden vergezeld door een medewerker van VW, plus twee werknemers van zowel MAN als Scania.

Ook de lichte bedrijfswagens van Volkswagen krijgen een plek in de truckholding. Ook hiervoor krijgt Andreas Renschler de eindverantwoordelijkheid. De banden met de personenwagentak van VW zijn en blijven sterk, omdat ook daar synergievoordelen te behalen zijn.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer