Ga naar hoofdinhoud

VW: 6,7 miljard euro voor Scania

Volkswagen heeft vrijdag bekend gemaakt truckfabrikant Scania volledig over te willen nemen. De Duitse autofabrikant biedt in totaal 6,7 miljard euro voor de aandelen Scania die het nog niet bezit.

Volkswagen MAN ScaniaVolkswagen biedt de andere aandeelhouders van Scania 200 Zweedse kroon per aandeel. Dat is ruim 35 procent meer dan de slotkoers van Scania op vrijdag.

Volkswagen bezit , indirect ook via MAN, 62,6 procent van de aandelen in Scania en 89,2 procent van het stemrecht in het bedrijf. Onder de huidige verdeling van de aandelen ziet VW onvoldoende mogelijkheden om haar wens om MAN en Scania verder te integreren uit te bouwen. De onwil van aandeelhouders van Scania is daar de oorzaak van. Met de aandelenovername wil VW zijn eigen wil doordrijven.

Volkswagen mikt op een jaarlijkse besparing van 200 miljoen euro via de samenwerking tussen MAN, Scania en de andere autodivisies van het concern. Op de lange termijn moet dat kunnen oplopen tot 650 miljoen euro op jaarbasis. Dat zal op zijn vroegst pas over 10 tot 15 jaar worden gerealiseerd. “De volledige integratie van Scania in de Volkswagen Groep is een helse klus. Als het echter achter de rug is kunnen we de capaciteiten, efficiency en de flexibiliteit van de volledige bedrijfsautodivisie vergroten, door bijvoorbeeld het toepassen van een zelfde dashboard toolkit als bij de personenauto’s”, legt Leif Östling nog maar eens uit.

Volkswagen probeerde mogelijke onrust meteen in de kiem te smoren door te stellen dat er geen plannen zijn voor aanpassingen wat betreft personeel, productielocaties en ontwikkelingscentra bij Scania. “Zweden, de locaties van Scania en boven alles het personeel speelt een belangrijke rol in de geïntegreerde bedrijfsautodivisie”, aldus topman Martin Winterkorn.

Volkswagen maakte vrijdag ook zijn jaarcijfers bekend. Daaruit bleek dat de omzet van het concern vorig jaar met ruim 2 procent is gestegen tot 197 miljard euro. De nettowinst halveerde ruimschoots, tot 3,1 miljard euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer