Ga naar hoofdinhoud

DB Schenker wil 100 x eActros LongHaul

DB Schenker is van plan 100 Mercedes-Benz eActros LongHaul elektrische vrachtwagens aan te schaffen voor het Europese langeafstandstransport. DB Schenker en Mercedes-Benz Trucks hebben hiervoor een gezamenlijke intentieverklaring ondertekend. De inzet van de batterij-elektrische eActros LongHaul moet ertoe bijdragen dat DB Schenker tegen 2040 CO2-neutraal op de balans staat. De elektrische vrachtwagen heeft een bereik van ongeveer 500 km op één lading en zal naar verwachting in 2024 klaar zijn voor serieproductie.

Stina Fagerman, hoofd Marketing, Verkoop en Services bij Mercedes-Benz Trucks: “DB Schenker is een belangrijke en langdurige partner voor ons die onze elektrische trucks al met succes gebruikt voor het distributietransport. Daarom zijn we des te meer verheugd dat het bedrijf voor het langeafstandstransport opnieuw voor een voertuig met de driepuntige ster heeft gekozen – de batterij-elektrische eActros LongHaul.”

Cyrille Bonjean, Head of Land Transport bij DB Schenker Europe: “De opeenvolgende uitbreiding van onze elektrische vloot zal ons in staat stellen onze doelstelling na te streven om ’s werelds toonaangevende leverancier van groene logistiek te worden. Met de eActros LongHaul is het nu ook mogelijk om batterij-elektrische voertuigen in te zetten op lange afstanden. Voor ons is het belangrijk om onze verantwoordelijkheid voor het milieu te nemen en ecologische oplossingen te promoten.”

Duurzaamheidseisen

De ontwikkelingsingenieurs van Mercedes-Benz Trucks ontwerpen de eActros LongHaul zo dat het voertuig en zijn componenten aan dezelfde duurzaamheidseisen voldoen als een vergelijkbare conventionele zware Actros voor lange afstanden. Dat betekent 1,2 miljoen kilometers op de weg over een periode van tien jaar. De in de eActros LongHaul gebruikte accu’s maken gebruik van lithium-ijzerfosfaatceltechnologie (LFP). Deze kenmerken zich vooral door een lange levensduur en meer bruikbare energie. De batterijen van de productie eActros LongHaul kunnen bij een laadstation met een vermogen van ongeveer één megawatt in minder dan 30 minuten van 20 tot 80 procent worden opgeladen. Drie batterijpakketten zorgen voor een geïnstalleerde totale capaciteit van meer dan 600 kWh en twee elektromotoren, als onderdeel van een nieuwe e-as, genereren een continu vermogen van 400 kW en een piekvermogen van meer dan 600 kW. Naast de trekker zal Mercedes-Benz Trucks meteen bij de marktintroductie ook starre varianten van de eActros LongHaul produceren. Dit biedt klanten tal van andere toepassingsmogelijkheden voor volledig elektrisch vervoer. Na succesvolle wintertests in Rovaniemi, Finland, bij temperaturen tot min 25 graden, is de volgende stap het testen op de openbare weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer