Ga naar hoofdinhoud

Mercedes-Benz optimaliseert OM471 dieselmotor

Terwijl de halve transportwereld denkt aan batterij-elektrische en waterstoftrucks, is een goede dieselmotor iets waar je vandaag al wat mee kan. Daarom zet Mercedes-Benz in op het optimaliseren van haar OM471 motor. Die wordt in de nieuwste, derde generatie 4 procent zuiniger. De nieuwe motor is vanaf oktober dit jaar leverbaar.

Karin Rådström, hoofd van Mercedes-Benz Trucks: “Met de derde generatie van de OM 471 hebben we ons consequent gericht op de behoeften van onze klanten. Ons doel was om de Total Cost of Ownership (TCO) te verlagen en het brandstofverbruik te verminderen. Onze klanten zullen hiervan profiteren, evenals het milieu.”

De derde generatie van de OM 471 die in de Mercedes-Benz Actros en de Mercedes-Benz Arocs wordt geïnstalleerd, bevat een groot aantal technische innovaties. “Allemaal innovaties die consequent gericht zijn op het verlagen van de Total Cost of Ownership (TCO) in termen van brandstofbesparend rijden, lagere bedrijfskosten en een hoger rendement, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties, de rijdynamiek of het rijcomfort”, legt Christoph Mertens, projectmanager voor de nieuwe motor bij Daimler Truck, uit.

De efficiëntieverbeteringen bij de derde generatie van de OM 471 zijn het resultaat van een aantal motorinnovaties. Zo werden bijvoorbeeld de geometrie van de zuigeruitsparing, het ontwerp van de inspuitopening en de voor de gasuitwisseling relevante parameters van de cilinderkop aan een uitgebreid optimalisatieproces onderworpen. Zo werd de compressieverhouding van de zescilinder-in-lijn motor verhoogd van 18,3:1 tot 20,3:1, wat leidt tot een efficiëntere verbranding met een piekontstekingsdruk van 250 bar.

Een van de belangrijkste tools om het brandstofrendement van moderne dieselverbrandingsmotoren te verhogen, is de optimalisering van de turbolading. Met de derde generatie van de OM 471 introduceert Mercedes-Benz Trucks twee nieuwe, in eigen huis ontwikkelde en geproduceerde turboladers, die exact zijn afgestemd op de uiteenlopende eisen van de klant. Bij de variant met geoptimaliseerd brandstofverbruik ligt de nadruk op een zo laag mogelijk brandstofverbruik – deze is voorbestemd voor gebruik in het langeafstandstransport met een motorvermogen tot 350 kW (476 pk).

De tweede turbocompressorvariant is ontworpen voor hoge prestaties en een hoge remkracht van de motor en is ideaal voor gebruik in de sector van het zware werk en de bouw met een motorvermogen van maximaal 390 kW (530 pk). Voor de lagere en middelhoge prestatieniveaus van de OM 471 bedraagt de maximale brandstofbesparing ten opzichte van de vorige generatie tot vier procent, en voor de hogere prestatieniveaus tot 3,5 procent. Dankzij het lagere verbruik worden zowel de bedrijfskosten als de CO2-uitstoot verlaagd. De high-power variant wordt ook gebruikt in de lagere prestatieniveaus voor de bouwtoepassingen van de Arocs.

Naast verbranding en turbolading is wrijvingsreductie de derde belangrijke hefboom om de brandstofefficiëntie te verbeteren. Daartoe beschikt de OM 471 van de derde generatie over een nieuw ontwikkelde oliedrukregelklep van de motor. Deze is achter de motoroliepomp en voor de oliethermostaat geïnstalleerd. Een elektrische actuator maakt een karakteristiek kaartgestuurd gebruik van de drukverlagende klep mogelijk. De beschikbare verlagingen van de motoroliedruk worden bepaald in een complexe matrix die rekening houdt met alle motorcomponenten en hun specifieke vereisten, zoals smering of koeling. Een nieuw ontwikkelde motorolie met lage viscositeit verbetert de oliedrukbeheersing, waardoor het brandstofrendement toeneemt zonder dat de olieverversingsintervallen korter worden of de slijtage van de betrokken motoronderdelen toeneemt.

Het uitlaatgasnabehandelingssysteem, dat volledig werd vernieuwd en aangepast aan het nieuwe verbrandings- en controlesysteem van de OM 471, helpt ook het brandstofrendement te verbeteren. Het systeem beperkt de tegendruk en verhoogt ook de uniformiteitsindex van de AdBlue, wat leidt tot een betere NOx-omzetting en een lager brandstofverbruik. Dankzij de NOx-sensoren in combinatie met het gesloten en adaptieve NOx-regelcircuit en een voorspellend SCR-temperatuurmodel kon de emissiestabiliteit nog verder worden verbeterd. Het systeem voldoet zelfs aan de strengste emissienormen, zoals Euro VIe, die een effectieve beperking van de uitlaatgasemissies over de gehele normale levensduur van een voertuig onder normale gebruiksomstandigheden vereisen.

Naast rentabiliteit, robuustheid en betrouwbaarheid heeft Mercedes-Benz Trucks zich bij de derde generatie van de OM 471 opnieuw gericht op een andere belangrijke factor voor de klant, namelijk rijdynamiek. Daartoe hebben de ingenieurs hun vizier gericht op de aandrijflijn. Zo maakt de nieuwe geautomatiseerde transmissie PowerShift Advanced dankzij de precieze versnellingskeuze in veel situaties sneller en soepeler wegrijden en accelereren mogelijk. Sneller schakelen vermindert de onderbrekingstijd van het koppel in het hoogste bereik met tot 40 procent.  Ook de parametrisering van het gaspedaal werd verder geoptimaliseerd: Een grotere gevoeligheid in de onderste pedaalslag maakt aanzienlijk gevoeliger manoeuvreren mogelijk, terwijl de directe reactietijd in de bovenste pedaalslag resulteert in een grotere dynamiek bij hoge belastingseisen. Dit maakt het ook gemakkelijker om rond te rijden en uit rotondes te accelereren.

Een ander hoogtepunt is het uitgebreide Top Torque-bereik. In combinatie met de G281-transmissie is voor de vermogensniveaus 330 kW (450 pk) en 350 kW (476 pk) een krachtig koppel van 200 Nm beschikbaar voor de krukas in de versnellingen 7 tot en met 12 in het programma “A Standaard”. “Vermogen met een druk op de knop” voor meer prestaties die beschikbaar zijn wanneer u ze echt nodig hebt – bijvoorbeeld bij opritten op de snelweg of bij het inhalen. En dat alles terwijl u diesel bespaart. Meer toegevoegde waarde die zich in alle opzichten uitbetaalt voor zowel bestuurders als wagenparkbeheerders.

2 reacties op “Mercedes-Benz optimaliseert OM471 dieselmotor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer