Ga naar hoofdinhoud

PPC spaart brandstof

De afgelopen twee weken stonden voor Mercedes-Benz Trucks in het teken van de Fuel Duel / PPC Experience. Ruim 160 transportondernemers en wagenparkbeheerders van bedrijven uit heel Nederland waren te gast op een locatie in Spa Francorchamps.

PPC_1

Van hieruit werd een tweedaags programma gevolgd waarbij de TCO (Total Cost of Ownership) gedachte van Mercedes-Benz en de nieuwe anticiperende cruise control PPC in het bijzonder centraal stonden. Het programma bestond uit een uitgebreide workshop en het rijden in de Actros met en zonder PPC. In totaal werden acht combinaties van de Actros in de Fuel Duel configuratie ingezet die tijdens deze twee weken meer dan 18.000 kilometer aflegden.

Tijdens het rijden in het heuvelachtige Ardennengebied kon op trajecten van zo’n 90 km het verschil van rijden met en zonder PPC in de praktijk goed worden aangetoond. PPC anticipeerde op de hoogteverschillen van het traject en bespaarde tijdens de Fuel Duel PPC Experience gemiddeld 4,9 procent brandstof ten opzichte van dezelfde trajecten in de Actros zonder het systeem. Niet alleen verbeterde het verbruik van de trucks dankzij PPC, ook de gemiddelde snelheid ging omhoog, van 68,1 km/u naar 69 km/u en werd de rijstijl beter beoordeeld (8,3 vs. 8,8).

Workshop

Tijdens de workshop werd uitvoerig ingegaan op de TCO waarin aanschafwaarde, brandstofverbruik, looptijd, onderhoud en restwaarde zijn opgenomen. Ook werd er door de technici van Mercedes-Benz Trucks dieper ingegaan op de Euro 6-oplossingen van de Actros en waarin deze verschillen van andere truckmerken. Mercedes-Benz kijkt terug op een succesvol evenement met goede cijfers uit FleetBoard en de positieve reacties van de aanwezigen.

Het anticiperende cruise controlsysteem Predictive Powertrain Control (PPC) koppelt de precieze GPS-locatie, het gewicht en de snelheid van de truck aan een geïntegreerde hoogtekaart van meer dan 95 procent van alle snel- en hoofdwegen binnen Europa en bepaalt op basis hiervan de optimale instelling van de aandrijflijn. Niet alleen in heuvelachtige gebieden worden met PPC spectaculaire resultaten geboekt, ook in Nederland werpt het systeem zijn vruchten af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer