Ga naar hoofdinhoud

Milieudefensie controleert milieuzone Utrecht

Vrijwilligers van Milieudefensie controleren op maandag 14 september vrachtwagens die de milieuzone van Utrecht binnen rijden. De gemeente Utrecht stelde in de zomer van 2007 een milieuzone in om de ernstige overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen terug te dringen. In een milieuzone mogen geen vrachtwagens zonder roetfilter komen. Afgelopen december en januari bleek uit een steekproef van Milieudefensie dat er nog veel mankeerde aan de handhaving. Ongeveer een derde van de aangetroffen vrachtwagens bleek niet te voldoen aan de uitstootnormen.

milieuzone_utrechtNaar aanleiding van de steekproef van Milieudefensie beloofde minister Cramer van Milieu om er bij de gemeenten op aan te dringen meer werk te maken van de handhaving van de milieuzones. Ook veel gemeenten zelf beloofden beterschap. Met extra controleurs, meer voorlichting en speciale handhavingsacties zou het aantal overtreders en dus ook de ernst van de vervuiling teruggedrongen moeten worden.

Milieudefensie grijpt de jaarlijkse ‘Week van de Vooruitgang’, waarin duurzame mobiliteit wordt gepromoot, aan om te kijken of er vooruitgang is geboekt bij de naleving van de milieuzones. In Rotterdam, Utrecht, Breda, Tilburg en Eindhoven wordt een steekproef worden gehouden. Den Haag krijgt voor het eerst bezoek.

De vrijwilligers van Milieudefensie noteren in de Milieuzone kentekens van stilstaande en passerende vrachtwagens. Via de gegevens van de RDW is te achterhalen aan welke Euro-norm de motor voldoet en of er een roetfilter is ingebouwd. Meta Meijer, woordvoerder Verkeer bij Milieudefensie: “Een vijftien jaar oude ‘Euro 1’-vrachtwagen stoot twintig keer meer fijnstof uit dan een vijf jaar oude ‘Euro 4’. Door de oudste en vuilste vrachtwagens te weren, kan dus makkelijk een flinke verbetering van de luchtkwaliteit worden gerealiseerd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer