Minder aangiften transportcriminaliteit • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Minder aangiften transportcriminaliteit

Het aantal aangiften van transportcriminaliteit is ten opzichte van vorig jaar met 3 procent gedaald. In 2011 werd in Nederland 1085 keer aangifte gedaan. Het ging 768 keer om diefstal van lading, 250 keer om diefstal van een voertuig en 67 keer om een combinatie van beide. Dat meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, op basis van een rapport van de KLPD.

transportcriminaliteitVooral geluid- en beeldapparatuur werd gestolen. Verreweg de meeste ladingdiefstallen vonden plaats in de provincies Brabant en Limburg. Koplopers zijn de plaatsen Venlo, Roermond en Eindhoven.

Criminelen snijden vaak het zeil van een vrachtwagen door om te zien of er iets van hun gading aanwezig is. Van de 768 aangiften van ladingdiefstal bleef het in 292 gevallen bij een kapotgesneden zeil. In de overige gevallen werd daadwerkelijk lading gestolen. Het zeil snijden komt het meest voor op parkeerplaatsen langs de snelwegen en minder op bedrijfsterreinen.

De transporteur geeft volgens KLPD niet in alle gevallen de waarde van de gestolen goederen op. Het Verbond van Verzekeraars registreerde in het afgelopen jaar 249 meldingen van transportcriminaliteit, waarbij ruim 21 miljoen  euro werd uitgekeerd.

Dertien publieke en private partijen werken samen om transportcriminaliteit in Nederland te bestrijden. Verzekeraars, politie, Openbaar Ministerie en de transportsector geven steeds meer belangrijke informatie direct aan elkaar door. Ook zijn het Bovenregionaal Projectteam Ladingdiefstallen, het daarbij behorende Snel Interventieteam en de landelijk officier van justitie transportcriminaliteit ingezet. Zij zorgden, in samenwerking met o.a. het KLPD, in 2011 voor tientallen aanhoudingen van verdachten. Enkelen zitten momenteel aanzienlijke gevangenisstraffen uit of zitten nog vast in afwachting van hun berechting. Door de effectieve aanpak van criminelen is in de laatste maanden van 2011 een forse daling van het aantal ladingdiefstallen te zien t.o.v. dezelfde periode in 2010.

Of de transportcriminaliteit nu werkelijk is afgenomen, zoals veel media klakkeloos schreven, valt te bezien. Het enige feit dat hard te maken is, is dat er minder aangiftes zijn gedaan. Algemeen bekend is echter dat transportbedrijven na ladingdiefstal vaak de moeite niet nemen om aangifte te doen. In dat licht bezien blijft de werkelijke omvang van transportcriminaliteit onduidelijk.

Bekijk hieronder het complete rapport van KLPD

 analyse2011.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer