Ga naar hoofdinhoud

Mobiele snellader voor ZE-bouwlogistiek

De emissievrije bouwplaats staat hoog op de agenda van bouwers en politiek vanwege klimaatdoelstellingen en de stikstofcrisis. Specialist in zero-emissie bouwlogistiek Vlot Logistics zet samen met TBI-onderneming MDB een mobiel energieopslagsysteem met snellader in om een grote stap te zetten naar de emissievrije bouwplaats. De 300kW snellader wordt gebruikt om elektrische vrachtwagens op te laden terwijl ze op de bouwplaats materialen lossen. De mogelijkheid om hiermee de actieradius van een elektrische vrachtwagen te vergroten draagt bij aan de acceptatie en inzetmogelijkheden van deze schone en innovatieve voertuigen.

De snellader wordt op locatie in combinatie met een mobiel energieopslagsysteem van Alfen geplaatst. Dit energieopslagsysteem, een container gevuld met 442kWh aan batterijcapaciteit, is een extra power unit die zowel ondersteuning biedt bij het laden van de elektrische vrachtwagen als ook ingezet kan worden voor verdere elektrificatie op de bouwplaats. Denk hierbij aan de vervanging van dieselaggregaten of het opladen van elektrische bouwmachines, zonder geluidsoverlast te veroorzaken in de wijk. De mobiele batterij wordt gevoed door een 63 Ampère aansluiting, iets wat op bouwplaatsen vaak goed voorhanden is, waardoor er geen zware netaansluiting nodig is.

De snellader is niet alleen beschikbaar voor emissievrije vrachtwagens maar kent ook een openbaar karakter. Door de snellader in het bouwhek te plaatsen kan er aan de zijde van de openbare ruimte opgeladen worden door elektrische busjes en auto’s uit de buurt. Om de snellader te beschermen en eenvoudig te kunnen verplaatsen nadat de bouw is voltooid, is deze in een skid (open containerframe) geplaatst. De volledig elektrische kraanwagen met aanhangwagen van Vlot Logistics kan tegelijkertijd de mobiele batterij en snellader vervoeren naar de volgende bouwplaats.

Vanaf maart staat de mobiele laadcombinatie voor een testperiode op de thuisbasis van MDB, de materieelleverancier binnen TBI. Hierna zal deze voor een langere periode op diverse bouwplaatsen binnen TBI worden ingezet. “Als centrale materieelleverancier bieden we op deze manier alle TBI-ondernemingen de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier ervaring op te doen en te kijken wat wel en niet werkt.’’ Vertelt MDB Directeur Jos Huijzer. ”Vanwege de projectduur van een bouwproject is het vaak niet logisch om te werken met tijdelijk verzwaarde netaansluitingen. Deze mobiele power unit met snellader biedt dus op meerdere vlakken een oplossing én draagt daarmee niet alleen bij aan onze ambities om de uitstoot naar en op de bouwplaats terug te dringen, maar ook die van TBI in zijn volledigheid van ondernemingen. Het initiatief wordt niet alleen ondersteund door de sector, maar ook vanuit de Politiek. We zijn blij dat Gemeenteraadslid Zwinkels uit Utrecht dit initiatief samen met ons wil bekrachtigen. Ook in Utrecht ligt er voor ons een grote bouwopgave, waarbij we ook gebruik gaan maken van elektrisch transport.’’

MDB zet al sinds het voorjaar van 2020 de zware elektrische kraanwagen van Vlot Logistics in met een actieradius van 150 kilometer, waarmee vooral binnenstedelijk heel veel positieve resultaten worden behaald. Door tussentijds te kunnen opladen kan de vrachtwagen breder worden ingezet. TNO verzorgt de monitoring rondom de inzet van de mobiele lader, zodat de opgedane ervaring breder gedeeld kan worden binnen de sector.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer