Nieuwe Italiaanse trailergigant richt zich vooral op zuid- en oost Europa • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe Italiaanse trailergigant richt zich vooral op zuid- en oost Europa

CEO Luca Margaritelli van de gelijknamige Italiaanse industriële onderneming is verantwoordelijk voor Italië ’s grootste trailerfabrikant. In een exclusief gesprek vertelde hij TTM hoe hij de markt ziet en wat de plannen zijn.

LucaDe Margaritelli Group is eigenaar van meerdere bekende Italiaanse fabrieken en merknamen op het gebied van trailerfabricage: Merker, Cardi en Piacenza. De Margaritelli Group vormde onlangs samen met Acerbi-Viberti het nieuwe bedrijf Compagnia Italiana Rimorchi. De Margitelli Group neemt daarin voor 60% deel, Acerbi-Viberti met 20% en de Italiaanse staalleverancier CLN met eveneens 20%. CLN is op zijn beurt voor 30% eigendom van het Indiase ArcelorMittal. Margaritelli is verder ondermeer actief is in parket, wegenbouw en spoorwegbouw. Het contact met de trailerindustrie ontstond doordat de Margaritelli Group hout voor trailervloeren leverde. CEO van de Compagnia Italiana Rimorchi is Claudio Acerbi  
Europese speler
Doel van de fusie is om door schaalvergroting, gezamenlijk research, bundeling van de inkoop en standaardisatie kostenvoordelen te behalen en uiteindelijk een Europese speler te worden.  In totaal produceerden de fusiepartners afgelopen jaar bijna 1700 eenheden verdeeld over Merker (584), Cardi (441) en Acerbi-Viberti (648). Dit laatste bedrijf claimt een kwart van de Italiaanse trailermarkt te hebben. In normale jaren produceert men rond de 4000 eenheden. Merker, in 1998 ontstaan met geld van de maffia en enkele grote Mercedes dealers, is met een capaciteit van 52.000 eenheden één van ’s werelds grotere trailerfabrieken. De fabriek in het zuidelijk gelegen Tocco da Casauria is één van s’werelds modernste trailerfabrieken en beschikt als enige over de mogelijkheid om trailerchassis kataforetisch -dus compleet ondergedompeld in een bad-  van een oppervlaktebehandeling te voorzien. Het bedrijf ging echter begin jaren 2000 failliet, de directie belandde in de cel en de grote capaciteit werd daardoor -tot vreugde van de overige producenten- nooit benut.
Drie locaties
De nieuwe combinatie heeft drie productielocaties. In Tocco da Casauria, Nichelino bij Turijn en in Verona.  cardiDaarnaast gaat Acerbi-Viberti door met de productie van van aluminium kippers en -tankers in haar vestiging te Castelnuovo Scrivia (Alessandria). Het nieuwe bedrijf streeft naar een marktaandeel van 25 % in Italië, in verkochte aantallen komt dat neer op 4000 stuks. Op dit moment staat de trailerverkoop echter ook in Italië op een laag pitje. In 2009 werden door alle merken samen 8.385 trailers verkocht tegen 17.453 in 2008.  Daarnaast wil de nieuwe combinatie dit jaar ongeveer 1000 eenheden exporteren. Uiteindelijk streeft men ernaar dat de export rond 30% van het totaal volume uitmaakt. Ter vergelijking nog als het gaat om schaalgrootte: de top drie van de Europese trailerbouwers, Schmitz, Krone en Kögel, zaten in de goede jaren op productievolumes van tussen de 18.000 (Kögel) en 66.700 (Schmitz) eenheden.
Export
Voor Luca Margaritelli is de trailermarkt een nieuw gebied maar tijdens het gesprek met TTM geeft hij er blijk van zowel de markt als de spelers goed te kennen. Margaritelli wil dat CIR zich in eerste instantie richt op de Italiaanse trailermarkt. De combinatie heeft daar nu een marktaandeel van 25% en dat wil hij opkrikken naar 30%. Margaritelli: “De gemiddelde leeftijd van het Europese trailerpark is de laatste jaren fors gestegen. Dat komt  mede door de investeringsimpulsen voor de aanschaf van nieuwe trucks. Darvan daalde ge gemiddelde leeftijd juist. In Italië is de gemiddelde leeftijd van de trailers met 17,6 jaar de hoogste in heel Europa. Wat betreft export kijken we eerst naar de naburige landen zoals Frankrijk. Daarna richten we ons op de zuidoost Europese landen zoals Griekenland en Kroatië. Via die corridor gaan we naar Roemenië en Polen. Met name de Poolse markt is interessant. Die groeide van 8500 trailers in 2004 naar meer dan 20.000 in 2008!” Overigens doen van de merken die tot Compagnia Italiana Rimorchi behoren alleen Cardi en Merker mee in Phontis. De andere merken blijven er buiten.  

kippers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer