Omvangrijk onderzoek ladingdiefstallen afgerond • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Omvangrijk onderzoek ladingdiefstallen afgerond

Het projectteam ladingdiefstallen van de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft een onderzoek naar tientallen ladingdiefstallen en bedrijfsinbraken afgerond. Het merendeel van de delicten vond plaats in de provincie Noord-Brabant en in Duitsland tussen oktober 2008 en juli 2009.

ladingdiefstalHet complete dossier, met in totaal 36 delicten, is inmiddels ingeleverd bij Justitie. Op 7 januari 2010 wordt deze zaak bij de rechtbank in ’s Hertogenbosch in een regiezitting behandeld.

Op 6 juli werden tijdens een actiedag reeds zes verdachten aangehouden. Het betrof twee Eindhovenaren van 31 en 29 jaar en hun vrouwen van 28 en 26 jaar. Een 22-jarige verdachte werd in Best opgepakt en een zesde 33-jarige verdachte werd aangehouden in het huis van bewaring.

Lopende het onderzoek werden de ouders van de 31-jarige verdachte en de schoonouders van de 29-jarige man gehoord in verband met het witwassen van geld.

De vier hoofdverdachten, de twee Eindhovenaren van 31 en 29 jaar, de 22-jarige Bestenaar en de 33-jarige man, zitten nog steeds vast en maken deel uit van een zeer professioneel crimineel samenwerkingsverband. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij diefstal van lading uit vrachtauto’s en bedrijven en tevens van het witwassen van uit criminele activiteiten verkregengeld.

In een aantal gevallen werd voorafgaand aan de diefstallen een vrachtauto vanaf een bedrijventerrein in Duitsland weggenomen. Vervolgens werd dit gestolen voertuig gebruikt bij de ladingdiefstallen die onder meer plaatsvonden vanaf parkeerplaatsen langs de Duitse A61. De goederen werden dan vanaf de ene vrachtwagen overgeladen in de andere. De gestolen vrachtwagens werden vervolgens in Eindhoven of elders in Zuidoost Brabant weer achtergelaten. De buit bestond voor het merendeel uit elektronica zoals onder andere flatscreens, iPods en computers.

De mannen worden ook verdacht van inbraken in bedrijven op bedrijventerreinen in Brabant. Deze inbraken werden zorgvuldig voorbereid, nadat de bedrijventerreinen geobserveerd en bezocht waren. Alarmsystemen en andere beveiligingsvormen werden op ingenieuze manier omzeild bij deze inbraken. Ook bij de inbraken in de bedrijven bestond de buit uit elektronica.

Tijdens het onderzoek vonden diverse doorzoekingen plaats, onder meer in zes woningen en een bedrijfspand in Eindhoven, Veldhoven en Best. De politie nam hierbij diverse vuurwapens en verdovende middelen in beslag. Ook werd gestolen elektronica teruggevonden.

Het onderzoek startte in oktober 2008. Het projectteam ladingdiefstallen van de BRZN heeft in dit onderzoek nauw samengewerkt met de Politie Brabant Zuid-Oost, de Politie van Nordrhein Westfalen en met het Belgische AULA-team (auto- en ladingdiefstallen) in Turnhout. In totaal werden op de actiedag ongeveer honderd politiemensen van diverse diensten ingezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer