Online kenteken schorsen bij de RDW • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Online kenteken schorsen bij de RDW

Vanaf vandaag is het mogelijk om het kenteken digitaal te schorsen. Ook kunnen kopers van voertuigen online controleren of het kenteken als gestolen staat geregisteerd. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft maandag het startsein gegeven voor deze twee nieuwe digitale diensten van de RDW.

RDW online schorsenAls iemand voor een langere periode geen gebruik maakt van een voertuig, kan het kentekenbewijs geschorst worden. Vanaf maandag kan dat ook via internet. In de geschorste periode hoeft er dan geen motorrijtuigenbelasting betaald te worden. Er geldt dan ook geen WA of APK verplichting. Voorwaarde is wel dat het voertuig dan niet op de openbare weg komt. Deze dienst wordt voornamelijk gebruikt door eigenaren van oldtimers en verzamelaars van voertuigen. Ook motorrijders schorsen gedurende de wintermaanden vaak hun voertuig.

De RDW verwacht dat in 2009 ongeveer 380.000 kentekens worden geschorst, verlengd of beëindigd. (dat is bijna 4 procent van het Nederlandse wagenpark). 90 procent daarvan gebeurt door burgers. Op dit moment moet dat nog via het postkantoor. Door deze dienst via internet aan te bieden, scheelt dat veel tijd. Gemiddeld becijfert de overheid dat dit een tijdwinst per handeling van 70 minuten oplevert. Totaal wordt er met een kostenbesparing voor de maatschappij van ongeveer 1 miljoen euro per jaar gerekend.

Ook heeft de verkeersminister de officiële aftrap gegeven voor het diefstalsignaal. Via de website van de RDW (rdw.nl) is vanaf maandag door iedereen na te gaan of een bepaald kenteken als gestolen geregistreerd staat. Deze informatie was tot nu toe niet openbaar. Met het openbaar maken van deze informatie worden kopers van voertuigen beter beschermd.

In 2008 werden 28.320 voertuigen gestolen. Dit waren zowel personenauto’s, motoren, bromfietsen als vrachtauto’s, opleggers, caravans en aanhangwagens. In totaal staan 110.000 voertuigen als gestolen geregistreerd. Jaarlijks wisselen 3,5 miljoen voertuigen van eigenaar.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer