Ga naar hoofdinhoud

‘Parkeren op vluchtstrook door overvolle parkings’

Rijkswaterstaat (RWS) slaat alarm om het toenemend aantal truckers dat ’s nachts parkeert op vluchtstroken van snelwegen om zo de voorgeschreven rustperiodes te halen.

Parkeren op de vluchtstrookZe doen dat omdat de 25 bewaakte parkeerplaatsen voor trucks in Nederland met name op dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht overvol zijn, of omdat ze daarvoor niet willen of kunnen betalen, zei een woordvoerder van RWS vrijdag. In Limburg en Brabant speelt dit probleem bijvoorbeeld op de A67 en de A2, aldus een woordvoerder. RWS vreest dat er met name ’s nachts ernstige ongevallen kunnen gebeuren.

Om deze reden begint RWS in juni een reclamecampagne waarin burgers en betrokkenen bij het transport wordt gevraagd met creatieve ideeën te komen. ”Nederland is een distributieland”, zei Jules Lamour van RWS vrijdag. ”Ons land ligt midden op de assen vanaf de havens van Rotterdam en Antwerpen naar Duitsland en verder. Omdat Europa steeds groter is geworden, komen er meer vrachtwagens op de weg. Dat vergroot de druk op de parkeerplaatsen.”

Alleen al langs de A67 moeten er structureel 250 parkeerplaatsen bij, aldus Lamour. Het grootst is het probleem langs de snelwegen in Limburg en oost-Brabant en bij Oldenzaal. De politie heeft al enkele malen moeten ingrijpen op vluchtstroken en toe- en afritten. Ook zoeken truckers steeds vaker een parkeerplaats in dorpskernen en op bedrijventerreinen. Chauffeurs kunnen of willen niet altijd betalen voor een bewaakte parkeerplek. De vervoerder wil immers kosten drukken en liever geen parkeergeld doorberekenen aan de klant, zegt Lamour. Hij vindt dat de sector moet overwegen om dan maar twee chauffeurs op een truck te zetten, die elkaar kunnen afwisselen en doorrijden.

Bovendien noemt hij het een kwestie van mentaliteit. ”Als we gaan winkelen, parkeren we ook niet gratis waar dat niet mag, want dat levert een bon op. Dan betalen we in de parkeergarage.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer