Ga naar hoofdinhoud

Parts Express zet megatrailer in voor BMW

Vorig najaar introduceerde logistiek dienstverlener Parts Express in nauwe samenwerking met BMW Nederland een megatrailer voor distributie van BMW-onderdelen. Na een eerste aanloopfase blijkt dat de megatrailer zowel kostentechnisch als uit milieu-oogpunt winst oplevert.

Adri Langhorst van BMW Nederland, Norbert van Duuren en Dick Pothuizen van Parts Express

De megatrailer is een doppelstocktrailer die ruimte biedt voor een extra laag pallets. Op dit moment zet Parts Express drie megatrailers per dag in voor de distributie van BMW-onderdelen vanuit het BMW-magazijn in Krefeld (Dui) naar de centrale hub van Parts Express in Vianen. Ook gaan er vanuit Krefeld dagelijks vier megatrailers naar de centrale Parts Express hub in Mechelen, voor de distributie van auto-onderdelen aan dealers in België. Vanuit de hubs gaan de geconsolideerde zendingen deels via exclusieve nachtelijke distributieroutes en deels via de nachtdistributie van Parts Express naar de BMW-dealeradressen in Nederland en België.

De inzet van megatrailers betekent volgens Parts Express ruimschoots een halvering van het aantal trucks op de weg. Voorheen waren er vijf à zes trucks per dag nodig richting Vianen en zeven å acht per dag richting Mechelen. Daarmee wordt zowel de CO2-uitstoot, maar ook de kosten beperkt. Adri Langhorst, manager Planning & Logistiek bij BMW Nederland: “Om optimaal te profiteren van onze samenwerking, hebben wij in nauwe samenwerking met Parts Express onze processen heringericht. Voorheen vervoerde Parts Express al onze bestellingen per klant – zowel volumineuze als kleinere onderdelen bij elkaar. Dat leverde echter veel ‘lucht’ op in de trailers. Grote delen worden nu nog steeds per klant vervoerd; kleinere onderdelen gaan mee in verzamelboxen en worden pas in het hoofddepot van Parts Express in Vianen uitgesorteerd op dealeradres. Zo ontstaat er minder ‘lucht’. Bovendien wordt de hoogte van de megatrailer optimaal benut. Deze nieuwe werkwijze heeft uiteraard ook consequenties voor onze dealers, die hun goederen op een andere wijze krijgen aangeleverd. Maar na de eerste aanloopfase en gewenning, werkt het absoluut goed.”

In het voorjaar van 2009 schreef de BMW Group een tender uit waarin zij een aantal partijen uitdaagde om tot vernieuwende logistieke processen te komen. Zij vroeg daarbij de inzet van een megatrailer mee te nemen. Parts Express, sinds 1992 werkzaam voor BMW, werkte een logistiek voorstel uit en won hiermee de tender.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer