Ga naar hoofdinhoud

PvdA wil vierdaagse werkweek

De PvdA wil een algehele vierdaagse werkweek invoeren om de snel oplopende werkloosheid te bestrijden. Fractievoorzitter Mariëtte Hamer zal dat volgende week voorstellen tijdens het verantwoordingsdebat met het kabinet.

prikklokEen vierdaagse werkweek kan “ongelooflijk helpen” in de strijd tegen banenverlies. Hamer doet haar uitspraken in het interviewprogramma 30 Hoog, dat de NCRV zondag uitzendt.

Een vierdaagse werkweek zorgt voor een eerlijker verdeling van het werkaanbod en vereenvoudigt voor ouders bovendien de combinatie van werk en zorg, aldus de PvdA-fractievoorzitter.

Hamer verwacht dat minister Ronald Plasterk van Onderwijs en Emancipatie (PvdA) haar voorstel snel zal oppakken. Om een kortere werkweek mogelijk te maken, moet het kabinet obstakels uit de Arbeidstijdenwet wegnemen.

Belemmeringen “moeten uit de weg worden geruimd”, aldus Hamer. De FNV heeft eerder al gepleit voor een vierdaagse werkweek. Het kabinet probeert de oplopende werkloosheid momenteel te temperen met arbeidstijdverkorting en deeltijd-WW.

Internationaal is vier dagen werken al eerder ter sprake gekomen. Scania in Zweden heeft vorige week besloten tot een vierdaagse werkweek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer