Ga naar hoofdinhoud

Rij-impressie: The Lion’s Kings

De TGE betekende voor MAN de eerste eigen bestelauto, een paar jaar geleden. MAN kenden we tot dan toe enkel van de grote trucks zoals de TGX. Groot en klein, allebei geschikt voor goederenvervoer. Hoe verhouden de grote en de kleine leeuw zich tegenover elkaar? TTM.nl nam ze allebei mee voor een rit. [INHOUD | INDEX TTMnl2019_5_76]

Een vergelijking tussen een David en Goliath als deze twee voertuigen is natuurlijk ondoenlijk, zeker gezien het verschil in vermogen en grootte, maar de overeenkomst is duidelijk. Deze twee voertuigen, hoe verschillend ook, komen van dezelfde bron en hebben hetzelfde logo: de trotse leeuw van MAN, een legendarisch symbool dat de Beierse truckfabrikant erfde van nog zo’n legende, Büssing.


Synergie
Bestelauto’s was tot voor kort nooit MAN’s ‘core business’. Het is vanouds een specialist in zware trucks. Maar sinds MAN in één holding met Volkswagen zit, zijn synergetische allianties in het concern op gang gemaken. Het stelde MAN in staat in 2016 de bestelautomarkt te betreden en zo de transportmarkt te bedienen met voertuigen van 3,5 tot 200 ton.

Dat is een enorme bandbreedte en dat maakt het interessant om de kleine TGE naast de machtige TGX te zetten. Dat doen we in Burgos, in een mooi glooiend landschap rond het  negende eeuwse klooster van San Pedro de Cardeña.

Power
De TGE was naar Burgos gekomen met zijn meest krachtige motor, goed voor 177 pk. De TGX 18.540 wilde niet meteen al te powerful uit de hoek komen en komt daarom met de 15 liter D38, nog altijd goed voor 540 pk. Hoe verschillend de motoren zijn is alleen al duidelijk als je naar de toerentallen kijkt. De TGX heeft maximale power bij 1800 omwentelingen per minuut, de TGE heeft bijna twee keer zoveel toeren nodig: 3500. Beide motoren voldoen aan de Euro 6 emissie-eisen en gebruiken vergelijkbare systemen om zo schoon te zijn, namelijk SCR. De D38-motor van de TGX heeft, door zijn grootte en kracht, ook nog EGR en een partikelfilter nodig om te voldoen aan de eisen.

Uit het zicht

Iets vergelijkbaar zien we als we kijken naar het maximum koppel van de beide MAN’s. Als je 40 ton wilt transporteren, waarvoor de TGX is ontwikkeld, dan moet je een forse trekkracht ontwikkelen, beschikbaar vanaf zo’n laag mogelijke snelheid. Daarom heeft de TGX 276 mkg. Bij 900 toeren. De TGE heeft een heel andere instelling, maar zijn rol is ook heel anders. Om de maximale trekkracht van 42 mkg. Te krijgen moeten we de motor 1500 toeren laten draaien. Het is kracht tegen snel en  wendbaar, zoals we duidelijk konden merken op de wegen rond Burgos. We moesten in de TGE vaak de voet van het gaspedaal halen wilden we de TGX niet uit het oog zien verdwijen.

Tipmatic
Chauffeurs hebben er jaren tegen geprotesteerd, maar de automatische transmissie is nu echt niet meer weg te denken uit de moderne vrachtwagen. Die schakelt beter dan welke chauffeur ook. Een goed voorbeeld is de TipMatic bak in de TGX 18.540, een 12 gangs automaat, ontwikkeld door ZF. MAN heeft er wel eigen software op maat bij ontwikkeld. Dat resulteert in en prima combinatie met de D3876 motor.


Gek genoeg is de automatische transmissie in bestelauto’s nog lang geen gemeengoed. Juist in stedelijke omgevingen zou een automatische versnellingsbak heel logisch zijn. Veel potentiële kopers wijzen hem echter nog altijd af. Hij zou te duur zijn. En aanschafkosten zijn nog altijd erg belangrijk in het bestelautosegment. Onze TGE op deze pagina’s heeft echter wel een automaat. Dat is geen DSG, zoals veel Volkswagen (gerelateerde) auto’s hebben, maar een 8-traps volautomaat met een hydrodynamische koppelomvormer, welke speciaal voor bestelautogebruik is geoptimaliseerd. Het is een van de beste automaten op de markt, merkten we weer eens tijdens het rijden.

Hoog niveau
Als je de TGX en de TGE naast elkaar zet, wordt al snel duidelijk dat de kwaliteit van de gebruikte materialen en de afwerking van een zeer hoog niveau is, wat bijna altijd zo is in voertuigen uit Duitsland. In de ‘kleine’ TGE valt de hoge functionaliteit achter het stuur op. Alles is vanuit zitpositie prima bereikbaar en de zitpositie is ook goed in te stellen dankzij de verstelbaarheid van stoel en stuur. De pook om de DSG te bedienen zit mooi weggewerkt in het dashboard, zodat we als het nodig is ons makkelijk door de cabine kunnen bewegen om bijvoorbeeld iets uit het dashboardkastje te pakken. De instap is eveneens prima, wat belangrijk is bij distributieverkeer, waar je vaak in- en uitstapt.

Als we overstappen naar de TGX komen we terecht in diens XXL-cabine. Dat is een van de grootste truckcabines op de markt. We zijn binnengekomen via vier traptredes. Als we achter het stuur zitten zien we een vergelijkbaar beeld als in de TGE, met een dashboard dat wordt gedomineerd door strakke lijnen en een cockpit die echt om de chauffeur is heen gebouwd. In de XXL-cabine zouden twee chauffeurs lange-afstandswerk kunnen doen. Er zijn twee bedden, de bovenste opklapbaar en meer dan voldoende opbergruimte dat nodig is voor lange-afstandstransport.

PPC
Elektronische assistentiesystemen doen momenteel sterk opgeld in bedrijfsvoertuigen. Sommige zijn verplicht, andere zijn wenselijk vanwege een bijdrage aan de verkeersveiligheid.  De TGE en TGX zijn goede voorbeelden in dit opzicht. In het zware transport is lane keeping assistent, adaptive cruise control en een noodremsysteem al volop aanwezig, maar je ziet ook steeds meer in het segment van de TGE, al is de hogere prijs nog wel een struikelblok voor sommigen.

We hadden de gelegenheid om deze systemen in beide voertuigen, de TGE en de TGX uit te proberen. Uit onze ritten blijkt dat ze in hoge mate bijdragen aan de verkeersveiligheid, al werken sommige systemen op het ene voertuig anders dan op het andere. Bij de rijbaanassistent bijvoorbeeld krijg je bij de TGX enkel een akoestisch signaal als waarschuwing als je de rijbaan dreigt te verlaten, maar de TGE kan zich met zijn elektromechanische besturing zelf corrigeren en stuurt terug tussen de lijntjes. We verwachten echter dat de TGX in zijn nieuwe versie (introductie eind dit jaar of begin 2020) dat ook kan.

Wat de TGX natuurlijk al wel heeft, is  de toevoeging van Predictive Powertrain Control aan de ACC. Het werkt in de heuvels rond Burgos naar behoren, met een prima afstemming van de inzet van de aandrijflijn op basis van de GPS gegevens. De TGE heeft geen PPC, maar dat zou met zijn lichtere gewicht en voornamelijk gebruik in stedelijke omgevingen ook niet functioneel en logisch zijn.

De TGX en TGE zijn heel verschillend, maar toch ook weer heel erg hetzelfde. Ze hebben een verschillende taak, maar dezelfde herkomst en filosofie. Daarbij is er, om het de beste tool voor ondernemers te maken, veel energie gestopt in de optimalisatie van tal van zaken. Dat moet monnikenwerk zijn geweest. San Pedro zou ongetwijfeld goedkeurend knikken naar de kleine en de grote leeuw.

TEKST: JAVIER PEDROCHE, ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: JUAN CARABALLO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer