Rijkswaterstaat: ‘U bent te hoog!' • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Rijkswaterstaat: ‘U bent te hoog!’

Rijkswaterstaat probeert met een tekstkar bij de Botlektunnel op de A15 vrachtwagenchauffeur te wijzen op de hoogte van hun trucks. Op een hoge-resolutiescherm toont de kar foto’s van te hoge vrachtwagens, met daarbij de tekst “U bent te hoog”.

Trucks te hoog voor BotlektunnelDe chauffeurs zijn daarmee gewaarschuwd en kunnen een andere route kiezen via de Botlekbrug. De ‘hoogtebeelden’ moeten het aantal hoogtemeldingen bij de tunnel nog verder verminderen. Te hoge vrachtwagens die toch een tunnel inrijden veroorzaken schade. Reparatie ervan kost veel geld en levert hinder op voor alle weggebruikers.

De Verkeersonderneming is de huurder van de nieuwe tekstkar met hoogtebeelden. Het systeem is onderdeel van het pakket van maatregelen om de ruimte op de weg optimaal te benutten en de doorstroming te bevorderen.

Files als gevolg van te hoge vrachtwagens die stil staan voor een tunnel of wegens reparaties aan Trucks te hoog voor A15 Botlektunnelbeschadigde tunnels zijn onnodig. Het is dus zaak te voorkomen dat te hoge vrachtwagens tijdig een andere route kiezen en de tunnels mijden. In de zomer van 2009 is het hoogtemeldingsysteem bij de Botlektunnel en de Thomassentunnel verbeterd. Dat heeft het aantal hoogtemeldingen al sterk verminderd. De hoogtebeelden kunnen dit positieve effect versterken, verwacht De Verkeersonderneming. Het plaatsen en aansluiten van het systeem gebeurt in de nacht en levert geen verkeershinder op.

Het voorkomen van hoogtemeldingen is niet alleen een verantwoordelijkheid van de wegbeheerder. Ondernemers kunnen hier ook een belangrijke rol in spelen door niet toe te staan dat te hoge vrachtwagens het bedrijfsterrein verlaten. Bij P&O Ferries en van Gansewinkel, in de haven van Rotterdam is op verzoek van De Verkeersonderneming, een hoogtedetectiesysteem geplaatst voor de poort.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer